Comisia pentru Protecţia Concurenţei a permis Rompetrol Bulgaria să achiziţioneze cinci benzinării ale Synergon Petroleum, prin semnarea unui contract de închiriere. Acest lucru reiese din decizia Comisiei de la începutul lunii august, notificarea cu privire la o viitoare concentrare între cele două companii petroliere şi active materiale pe termen lung, proprietate a Synergon Petroleum, fiind trimisă Comisiei pentru Protecţia Concurenţei (CPC) în luna iunie, potrivit Kapital, citat de Rador.

RompetrolFoto: Rompetrol

Unităţile asupra cărora Rompetrol Bulgaria preia controlul se află la Sofia, cartierul Ovcha Kupel, Plovdiv, Plevna, Sevlievo, precum şi în muncipalitatea Borovo, regiunea Ruse. Contractul de închiriere este încheiat la 26 aprilie 2018 şi este pe un termen de 10 ani.

Motive de extindere

Principalul motiv al tranzacţiei, menţionat în faţa Comisiei pentru Protecţia Concurenţei, este "obţinerea unor economii mai mari, îmbunătăţirea serviciilor şi a calităţii combustibilului folosit de către clienţii finali, precum şi generarea unei recuperări suficiente pentru menţinerea unor niveluri înalte de investiţii". "Un alt obiectiv este intrarea pe noi pieţe geografice şi o deservire mai bună a clienţilor corporatişti de până acum, prin asigurarea de puncte suplimentare pentru alimentarea cu combustibil", se mai arată în decizia Comisiei.

În momentul anunţării intenţiei de tranzacţionare la Comisie, actori de pe piaţă au comentat că aceasta ar oferi posibilitatea Rompetrol să îşi extindă reţeaua de vânzare cu amănuntul, unde marjele clasice sunt mai bune, şi respectiv să arate şi în următorii câţiva ani rezultate mai bune, având în vedere că în prezent un procent imens din vânzările societăţii vin din piaţa cu amănuntul.

Comisia calculează că în anul 2017 piaţa cu amănuntul de carburanţi pentru automobile şi lubrifianţi este de 4,5 miliarde de leva, în acest sens veniturile Rompetrol Bulgaria din vânzarea cu amănuntul ajungând la concluzia că această companie deţine între 0 şi 5% din piaţă, cifrele concrete fiind ascunse din text în decizia Comisiei pentru Protecţia Concurenţei.

Companiile

Rompetrol Bulgaria care face parte din grupul KazMunayGaz International, după ce compania naţională de gaze şi petrol din Kazahstan a cumpărat compania românească Rompetrol, în anul 2007. Acesta este pe piaţa bulgară din anul 2003, începând cu vânzări en gros. Construirea unei reţele en detail a început doi ani mai târziu, iniţial obiectele cu marca Rompetrol fiind doar prin franciză, iar obiectele personale încep să apară după alţi doi ani, în anul 2007. În prezent, lanţul are 52 de unităţi, în franciză fiind 19 dintre acestea. Compania are la dispoziţie şi un depozit fiscal propriu, în satul Marten, regiunea Ruse.

Principalul furnizor al Rompetrol Bulgaria este KMG Trading, înregistrată în Elveţia, care face livrări de la Rompetrol Rafinare, Constanţa, România. Ambele sunt din nou în proprietatea KMG International, înregistrată în Olanda. Compania primeşte combustibil de la rafinăria românească Petromidia, care traversează Dunărea pe cale fluvială sau feroviară până în satul Marten, sau până la depozitul Zara E din Stara Zagora.

Proprietarii Synergon Petroleum sunt Toplivo, care are o participație de 75,11% şi Synergon Holding - 24,89%, care a apărut după transformarea Petrol Found de privatizare împreună cu cofondatorul Bedo Dogganyan. Compania are peste 30 de benzinării, staţii de gaze şi depozite pentru vânzare de diesel, benzină, gaz şi accesorii auto şi un depozit pentru păstrarea şi prelucrarea gazului lichefiat la Kremikovci.