Unităţii 2 a centralei nucleare de la Cernavodă a fost deconectată joi, la ora 18.57, din cauza unei manevre eronate efectuate de personalul Traselectrica la stația electrică Cernavodă, informează compania de transport al energiei Transelectrica. "Joi, 16 august, la ora 18.57, în cursul manevrei de revenire în funcţiune cu LEA 400 kV Cernavodă-Constanţa Nord, la care s-au realizat lucrări de mentenanţă, în staţia Cernavodă personalul a efectuat o manevră eronată, care a condus la deconectarea Unităţii 2 a CNE Cernavodă", se arată în comunicatul Transelectrica.

Centrala de la CernavodaFoto: Nuclearelectrica

UPDATE Unitatea 2 a fost pusă în funcţiune în paralel cu Sistemul Electroenergetic Naţional la ora 21.05, urmând ca revenirea la puterea nomială să se realizeze în aproximativ 6 ore, informează Transelectrica. Potrivit companiei, incidentul, produs ca urmare a unei manevre eronate a personalului în staţia Cernavodă, este analizat la nivelul CNTEE Transelectrica SA, urmând a se dispune ulterior măsurile care se impun.

Și Nuclearelectrica, compania care deține centrala nucleară, anunță că Unitatea 2 "a fost deconectată de laSistemul Energetic Naționalînseară de 16 august 2018, ora 18:57 că urmare a unei manevre eronate a personalului Transelectrica careefectualucrări de mentenanță pe linia de 400 kV Cernavodă-Constanța Nord".

În urma incidentului, Unitatea 2 a CNE nu a declanşat, ci s-a izolat pe serviciile interne. La această oră se pregătesc condiţiile pentru punerea în funcţiune în paralel a Unităţii 2 CNE Cernavodă cu Sistemul Electroenergetic Naţional, mai precizează Transelectrica.

"Informăm că incidentul nu a avut impact asupra securităţii nucleare, a instalaţiilor şi personalului. De asemenea, nu a fost afectată alimentarea cu energie electrică a consumatorilor", susține Transelectrica.

"SNN informeazăcă deconectarea nu a avut niciun impact advers asuprainstalațiilor nucleare ale Unității 2, așadar niciun fel de impact asupra securității nucleare. Unitatea 2 CNE CernavodăvafireconectatălaSENși va reatinge putereanominalăînaceastăseară", susține la rândul său Transelectrica.