Federația Solidaritatea Sanitară solicită Guvernului și Parlamentului introducerea “echității” în sistemul de pensie prin calcularea stagiului întreg de lucru al angajaţilor din sistemul sanitar, inclusiv a orelor suplimentare. De această măsură ar beneficia peste 30.000 de medici și asistente, transmite Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

“Federația Solidaritatea Sanitară solicită Guvernului (în calitatea de inițiator al proiectului privind noua lege a pensiilor) și Parlamentului României introducerea echității în sistemul de pensie prin luarea în considerare în calculul stagiului de cotizare a întregului timp de lucru al salariaților. (...) Prin această măsură calculul stagiului de cotizare trebuie să ia în considerare fiecare oră de lucru desfășurată în baza unui Contract individual de muncă, indiferent dacă este la norma de bază sau la norma/normele prin cumul. În absența recunoașterii acestui drept proiectul legii pensiilor este afectat de o eroare majoră”, se arată într-un comunicat de presă trimis, joi, de Federația Solidaritatea Sanitară.

Federația precizează că în cazul în care medicii efectuează gărzi, pe lângă norma de bază, atunci aceştia au un program de muncă echivalent cu încă o jumătate de normă pe lună/an.

“Un medic aflat într-o astfel de situație (n.r. - care face gărzi) efectuează pe lângă norma de bază un număr mediu de ore de muncă (în baza unui CIM separat) echivalent cu încă o jumătate de normă pe lună/an. Dacă acest medic a început activitatea profesională la 25 de ani, la vârsta standard de pensionare, pe sistemul actual, are un stagiu efectiv de cotizare efectivă, calculat oră pe oră, echivalent cu 60 de ani de muncă (la aceștia adăugându-se cei 6 ani corespunzători facultății), față de un număr de 40 de ani de muncă pe care-i are un salariat cu un singur CIM”, mai spune sursa citată.

De această măsură ar urma să beneficieze peste 10.000 de medici, care efectuează gărzi, şi aproape 20.000 de asistente medicale.

“Solicitarea nu vizează acordarea unui tratament preferențial, ci o măsură firească de echitate față de salariații care își dedică cea mai mare parte a vieții lor activităților profesionale, fără a beneficia de dreptul firesc la reducerea proporțională a vârstei de pensionare. De menționat că, în forma actuală, proiectul legii pensiilor prevede asimilarea unor perioade (pentru care nu s-a plătit indemnizație) ca fiind stagii de cotizare, ratând însă situațiile în care salariații au o desfășurat efectiv activitate și au avut stagiu de cotizare”, se mai arată în comunicatul de presă.