Tamio Vesa Nakajima, românul medaliat cu aur anul trecut la Olimpiada Internaţională de Informatică, și-a încheiat primul an de studenţie la Oxford cu cea mai mare medie dintre studenţii informaticieni, scrie Agerpres. “Eu fac informatica atât pentru că aş vrea, la un moment dat, să ajung foarte cunoscut şi foarte bun în domeniu, dar şi pentru că este o muncă pe care îmi place să o fac zi de zi. Informatică şi muzică”, spune tânărul, care este pasionat și de pian. A trăit până în clasa a II-a în New York, însă mama sa l-a adus apoi în Beiuș, pentru programa școlară mai “consistentă” din România, relatează agenția.

Tamio Vesa NakajimaFoto: ioinformatics.org

Tamio Vesa Nakajima a obținut anul trecut medalie de aur la Olimpiada Internațională de Informatică din Teheran (detalii); acum este student la Oxford în Anglia, unde și-a încheiat primul an cu cea mai mare medie dintre studenţii informaticieni şi a fost ales preşedintele Societăţii românilor din Universitatea Oxford, scrie agenția de presă Agerpres.

"Pot să spun că sunt în jur de 30 de studenţi la informatică pură”, a declarat tânărul, care a precizat că a terminat anul cu 8,95, “în condiţiile în care se ştie că la Oxford se dau note foarte mici. Profesorii sunt mult mai stricţi".

"Eu fac informatica atât pentru că aş vrea, la un moment dat, să ajung foarte cunoscut şi foarte bun în domeniu, dar şi pentru că este o muncă pe care îmi place să o fac zi de zi. Informatică şi muzică. Nu aş fi putut să ajung aici dacă nu mi-ar fi plăcut. Eu propun tuturor să încerce informatica, să vadă dacă le place, este un lucru foarte greu, dar care oferă o mare satisfacţie", spune Tamio, pentru Agerpres.

Olimpicul este pasionat și de pian, pentru care a început să compună în jurul vârstei de 12 ani. Tatăl său, Tateo Nakajima, este muzician și unul dintre cei mai buni specialişti în acustica marilor săli de spectacole din lume, relatează agenția citată.

"Pianul se îmbină foarte bine cu informatica şi îmi place foarte mult. Nu e o evadare. Nu e alb şi negru. Una o ajută pe cealaltă. Am observat ceva foarte interesant: foarte des, când lucrez pe ceva complet diferit de primul lucru, te ajută şi la primul. Indiferent cât de altfel e. Pentru că să gândeşti în moduri noi, în orice domeniu, îţi lărgeşte orizontul şi în alte domenii", spune Tamio. Conducerea colegiului i-a pus la dispoziţie un pian în camera lui de studiu, a povestit tânărul.

Adriana Vesa, mama lui Tamio Vesa Nakajima, a declarat pentru Agerpres că pasiunea ei pentru matematică și orele de pregătire în acest domeniu cu Tamio stau la baza performanțelor în informatică.

"Făceam cu el câte o oră de matematică în fiecare zi până pe la 14 ani. Am avut cu cine. Îi zbârnâia mintea. Trecerea spre informatică a fost în liceu. Probabil, l-am pisat eu foarte mult cu matematica, nu a ştiut cum să fugă de ea şi a aterizat în cea mai bună chestie posibilă în care putea să-şi folosească talentul la matematică. E greu să reuşeşti la nivelul acesta în informatică, dacă nu ai o bază foarte solidă de matematică", a povestit Adriana Vesa.