ALRO a înregistrat, în primul semestru, un profit net în scădere cu 17,5%, comparativ cu periaoda similară din 2017, la circa 154 milioane lei, reiese din rezultatele publicate pe site-ul Bursei de Valori București (BVB).

BVBFoto: Hotnews

Cifra de afaceri a producătorului de aluminiu a crescut în primul semestru până la 1,56 miliarde lei, de la 1,38 miliarde lei înregistrat în S1 2017.

"Creșterea cererii și a producției au fost contrabalansate de alți factori de piață, precum deprecierea cursurilor de schimb și creșterea costurilor materiilor prime, care au afectat întreaga piață europeană", a declarat Marian Nastase, președintele Consiliului de Administrație ALRO.

Conform raportului publicat, în prima jumătate a anului 2018, vânzările realizate de Grupul ALRO au constat în produse cu valoare adăugată mare și foarte mare, atât în ​​segmentul primar, cât și în segmentul procesat. Astfel, s-au înregistrat vânzări mai mari de sârmă și cabluri, în timp ce vânzările de produse din aluminiu procesat au rămas la același nivel cu cel înregistrat în S1 2017. Vânzările de aluminiu primar au ajuns la 67.000 de tone în S1 2018, de la 62.000 de tone în S1 2017, în timp ce vânzările de aluminiu procesat au fost de 56.000 de tone.

Programul de investiții al companiei aprobat pentru întregul an a fost de 61 milioane dolari, iar în S1 2018, doar ALRO a efectuat cheltuieli de capital în valoare de peste 33 milioane doalri (127 milioane lei) la Slatina, "în proiecte strategice, cum ar fi modernizarea cuvelor de electroliză care, pe termen mediu, vor contribui la reducerea consumului specific de energie, menținând în același timp aceeași producție/ cuvă/ zi".

"Prioritare au fost proiectele de cercetare pentru aplicații industriale de înaltă calitate și de îmbunătățire a tehnologiei de hidroxid de aluminiu, ambele proiecte fiind co-finanțate de Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional pentru Competitivitate 2014-2020, precum și înlocuirea unor echipamente existente în vederea susținerii nivelului producției bugetate", menționează sursa citată.