Sâmbătă, președintele Vladimir Putin se va întâlni cu cancelarul german Angela Merkel, la castelul Meseberg, reședința guvernului german din landul Brandenburg. Întâlnirea anterioară dintre cei doi lideri a avut loc la Soci, pe 18 mai, și atunci au discutat despre situația din Donbas și Crimeea, precum și despre proiectul „North Stream - 2“.

Vladimir Putin o primeste pe Angela Merkel la SociFoto: Agerpres/EPA

Printre subiectele majore, abordate atunci, agenţia germană de ştiri N-tv se referă la marea politică mondială. Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului german Stefan Seibert, pe ordinea de zi sunt probleme referitoare la stadiul relațiilor ruso-germane, conflictul sirian, situația din estul Ucrainei și problemele legate de energie. Seibert crede că va fi o "conversație amănunțită". În același timp, el a subliniat că, pentru Germania, este important „să se menţină rolul Ucrainei în tranzitul gazului rusesc spre Europa.“

După cum precizează agenţia citată, guvernul federal este preocupat de posibila destabilizare a Ucrainei și a promis Kievului că o parte din veniturile rezultate din acest tranzit vor ajunge în bugetul ucrainean. Pentru a evalua situația actuală, trebuie să înțelegem că, în prezent, circa 50% din gazul rusesc pompat spre Europa trece prin sistemul de transport al gazelor din Ucraina, iar acest lucru aduce aproximativ 2 miliarde de euro din taxele de tranzit. Aceste sume, subliniază agenția, constituie o parte esențială a bugetului ucrainean.

Este clar că astăzi Germania se opune tentativelor americane de a impune furnizarea de gaze naturale lichefiate din SUA, în locul gazului rusesc, pompat prin conductele din Europa. Însă păstrarea tranzitului din Ucraina depinde de continuarea construirii gazoductului „Nord Stream - 2“, o conductă de gaz care trece prin Marea Baltică. Pentru Germania, conducta este avantajoasă deoarece ea îi dă posibilitatea să devină una din cele mai importante noduri în furnizarea de gaze din Europa.

Putem presupune că dificultatea negocierilor pe această temă va fi legată de volumul pe care Rusia va fi gata să-l pompeze prin conducta ucraineană în viitor. Și aici multe lucruri depind de poziția Kievului, care cere să se pompeze aproximativ aceleași volume de gaz ca și acum, făcând astfel legătura între această situaţie şi cerinţele tehnice.

După cum se știe, sistemul ucrainean de transport al gazelor se află într-o stare tehnică deplorabilă și necesită resurse financiare considerabile pentru a-l reface. Se pare că Angela Merkel se va confrunta cu negocieri dificile și lungi la Kiev în această chestiune. Situația este complicată și de faptul că alegerile prezidențiale vor avea loc în Ucraina în anul 2019, iar problema transportului de gaze este deja utilizată în campania electorală.

Influenta revistă săptămânală "Der Spiegel" din Germania a prezentat în titlu negocierile pe această temă din cadrul iminentelor convorbiri dintre Merkel și Putin.

Revista subliniază faptul că, în ciuda răcirii actuale a relațiilor ruso-germane, din cauza „încălcării brutale a dreptului internațional din partea Rusiei în urmă cu patru ani“, Merkel este conștientă de faptul că „astăzi, este imposibil de rezolvat orice subiect de politică externă fără Putin.“

Merkel este, de asemenea, preocupată de punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk, fiind ea însăși unul dintre inițiatorii lor.

După cum se știe, este acum parte la nişte acorduri, prin care, până în prezent, nu s-a reușit nici măcar încetarea focului pe linia de contact a Forțelor Armate ale Ucrainei și miliţiile din Republica Populară Doneţk şi din Republica Populară Lugansk.

Propunerile de introducere a forțelor ONU de menținere a păcii pe linia de divizare nu sunt încă fezabile datorită interpretărilor diferite ale acestei etape de către negociatori. În acest sens, cel mai probabil, participanții la negocierile de la Mezeberg vor discuta despre inițiativa recentă a Rusiei de a organiza referendumuri în aceste republici autoproclamate. Din punct de vedere rusesc, se poate presupune că astfel de referendumuri vor permite să se dea o anumită legitimitate conducerii acestor republici și în ceea ce privește definirea regulilor de desfășurare a trupelor ONU de menținere a păcii.

Astăzi, problema soluționării conflictului din Siria este la fel de importantă pentru Germania și pentru Rusia. Cert este că problema migrației rămâne o chestiune acută, de actualitate a vieții politice interne din Germania, iar soarta actualului guvern al lui Merkel depinde în mare măsură de rezolvarea ei. Este clar că întoarcerea a cel puțin o parte a refugiaților sirieni în patria lor ar fi permis într-o anumită măsură să se dezamorseze situația din Germania.

Pentru Rusia, este important să atragă Germania să participe la programele de asistență umanitară ale Siriei.

În acest sens, trebuie remarcat faptul că, la sfârșitul lunii iulie, Rusia a livrat Siriei prima garnitură de ajutor umanitar, împreună cu Franța. Distribuirea ajutorului s-a efectuat sub controlul Oficiului Organizației Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA). Ajutorul a fost destinat locuitorilor din regiunea Guta de Est, aflată în apropierea capitalei Damasc.

Agenția germană de știri Deutsche Welle (de stat), într-un comunicat pe această temă, a reprodus declaraţia Ministerului de Externe al Franţei, potrivit căreia Rusia a garantat că guvernul de la Damasc nu va participa la distribuirea ajutoarelor. Cel mai probabil, acest aspect va fi interesant pentru Merkel.

Bineînțeles, un aspect important al convorbirilor pentru Rusia poate fi discuția referitoare la starea actuală a relațiilor dintre UE și SUA. După cum a menționat, în această privință, binecunoscutul analist Zoran Meter într-un interviu recent publicat de portalul hkv.hr din Croaţia, „o Uniune Europeană puternică și unită împiedică Statele Unite ale Americii, în special interesele economice ale SUA, pentru care UE este un concurent redutabil şi nedorit. Uniunea Europeană deţine un potenţial foarte mare de forţă de muncă superior calificată, are capacitatea economică și financiară de înaltă tehnologie, adică toate cele mai importante condiții prealabile pentru poziționarea în sine ca o putere geopolitică și economică globală".

Şi sancţiunile impuse de Statele Unite ale Americii împotriva Uniunii Europene, după cum arată Meter, "vor putea determina, în primul rând, Germania și Franța - deocamdată, numai prin intermediul Bruxelles-ului (pentru ele, este mai convenabil, deoarece se pare că efortul va fi combinat) să se opună într-adevăr în mod dramatic lui Donald Trump în ce priveşte unele probleme esenţiale, de care depinde în ce măsură vor fi independente în politica externă și în economie". Acest lucru oferă Rusiei șanse de apropiere de Europa pentru o confruntare comună cu regimul de sancțiuni al Statelor Unite ale Americii.

Nezavisimaia Gazeta, (preluare Rador)