Atletico Madrid este noua deținătoare a Supercupei Europei, după ce a reușit o victorie superbă în fața marii rivale Real Madrid, scor 4-2. Trupa lui Diego Simeone a avut nevoie de prelungiri pentru a se impune în partida de pe Lillekula Arena din Tallinn (Estonia), după ce la finalul primelor 90 de minute scorul a fost 2-2.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

Atletico a avut un început perfect de meci, Diego Costa marcând după numai 50 de secunde de la fluierul de start (cel mai rapid gol din istoria Supercupei Europei). Elevii lui Julen Lopetegui și-au revenit rapid după golul încasat și au preluat controlul jocului. Benzema a egalat în minutul 27, iar după o oră de joc tabela arăta 2-1 pentru câștigătoarea Champions League. Ramos (63') a înscris de la 11 metri, însă Diego Costa a bifat "dubla" în minutul 79 și a împins meciul în prelungiri.

Primele minute suplimentare au fost dominate de Real, însă Atletico a trecut în avantaj în minutul 98, după o adevărată "bijuterie" de gol. Saul Niguez a înscris cu un voleu superb de la marginea careului de 16 metri, direct sub bara transversală. Scorul final a fost stabilit de Koke, în minutul 104, după o acțiune a lui Diego Costa în flancul stâng.

''Colchoneros'' şi-au trecut astfel în palmares a treia Supercupă a Europei din tot atâtea partide disputate, în timp ce Real a ratat şansa de a deveni prima echipă care cucereşte trofeul de trei ori consecutiv.

Real Madrid rămâne cu patru Supercupe în palmares (2002, 2014, 2016 și 2017), nereuşind să egaleze recordul deţinut de FC Barcelona şi AC Milan (au câte cinci trofee). Atletico Madrid a mai câștigat Supercupa Europei în 2010 şi 2012.

Aici poți vedea golurile înscrise în partida Real Madrid vs Atletico Madrid.

Desfășurarea livetext a confruntării pentru Supercupa Europei:

Final de meci. Real Madrid - Atletico Madrid 2-4. Supercupa Europei va ajunge in vitrina echipei lui Diego Simeone.

114' Stop elegant al lui Modric, care suteaza de la marginea careului. Mingea este deviata de un adversar, dar ajunge in bratele lui Oblak.

113' Sergio Ramos vede cartonasul galben.

109' A patra schimbare la Atletico: iese Diego Costa, intra Gimenez.

106' A inceput a doua repriza de prelungiri.

Se incheie primele 15 minute de prelungiri. Real Madrid - Atletico Madrid 2-4.

104' Gool Atletico! Trupa lui Simeone da lovitura pe contraatac, dupa o actiune a lui Diego Costa in flancul stang. Atacantul de 29 de ani ii paseaza lui Vitolo, acesta prelungeste pana la Koke, care majoreaza scorul cu un sut din prima, la coltul lung. Plonjonul lui Navas a fost inutil. Real Madrid - Atletico Madrid 2-4.

103' A patra schimbare la Real Madrid: iese Kroos, intra Mayoral.

101' Modric vede cartonasul galben.

99' Gool Atletico! Super executie a lui Saul: voleu de la marginea careului de 16 metri, direct sub bara transversala. Varane, doua greseli la aceeasi faza. Real Madrid - Atletico Madrid 2-3.

Diego Simeone traieste intens in tribune. Argentinianul gesticuleaza si vorbeste de parca s-ar afla la marginea terenului.

95' Centrarea lui Marcelo de pe partea stanga este respinsa de apararea lui Atletico. Mingea ajunge la Ramos, dar sutul capitanului lui Real este slab si nu ii pune probleme lui Oblak.

91' A inceput prima repriza de prelungiri.

Polonezul Szymon Marciniak fluiera finalul primelor 90 de minute. Vom avea doua reprize suplimentare de prelungiri, de cate 15 minute fiecare.

90+3' Marcelo incearca o executie acrobatica, la capatul unui contraatac, dar se incurca singur in minge si comite hent.

90+1' Dani Ceballos este avertizat cu un cartonas galben.

90' Se arata trei minute de prelungiri.

90' A treia schimbare in echipa celor de la Atletico: iese Lemar, intra Thomas Partey.

83' Schimbare la Real Madrid: iese Isco, intra Lucas.

79' Gool Atletico Madrid! Gafa incredibila a lui Marcelo, care vrea sa evite un aut si le ofera mingea adversarilor. Juanfran patrunde excelent in careu si ii paseaza lui Correa. Acesta intoarce balonul pentru Diego Costa, care reia imparabil din fata portii. Atacantul lui Atletico reuseste "dubla" si restabileste egalitatea. Real Madrid - Atletico Madrid 2-2.

76' A doua mutare in echipa lui Real Madrid: iese Casemiro, intra Dani Ceballos.

71' Schimbare la Atletico Madrid: iese Rodri, intra Vitolo.

65' Ramos cade dupa un duel cu Diego Costa, iar apoi este calcat pe cap de jucatorul lui Atletico. Costa scapa de o eliminare meritata, in ciuda protestelor capitanului lui Real Madrid.

63' Gool Real Madrid! Sergio Ramos transforma in siguranta lovitura de la 11 metri. Oblak a plecat in partea dreapta, iar fundasul lui Real a tras in partea opusa. Real Madrid - Atletico Madrid 2-1.

61' Penalty pentru Real Madrid! Juanfran comite un hent evident in careu, la un corner al "galacticilor". Szymon Marciniak arata punctul cu var pentru trupa lui Julen Lopetegui. Diego Costa protesteaza si primeste cartonasul galben.

60' La doar trei minute de la intrarea pe teren, Correa vede cartonasul galben, dupa un fault asupra lui Casemiro.

57' Schimbare si la Atletico: Griezmann i-a lasat locul lui Angel Correa.

57' Julen Lopetegui, aflat la primul meci oficial pe banca tehnica a Realul, il inlocuieste pe Asensio cu Luka Modric. Cel mai bun jucator al Cupei Mondiale din Rusia este intampinat cu aplauze la intrarea pe teren.

54' Marcelo vede cartonasul galben, dupa un fault asupra lui Juanfran.

46' S-a reluat meciul de la Tallinn. Nicio schimbare in cele doua echipe.

Se incheie prima repriza. Real Madrid - Atletico Madrid 1-1.

45' Un minut suplimentar pentru prima repriza.

39' Bale trimite un sut in forta de la distanta, dar mingea nu prinde spatiul portii.

35' Asensio este primul jucator avertizat cu cartonas galben in acest meci, pentru un fault din spate asupra lui lui Diego Costa.

34' Asensio este gasit excelent de o centrare de pe stanga a lui Kroos, intarzie insa prea mult executia, iar fundasii lui Atletico reusesc sa blocheze sutul acestuia. Mingea ajunge apoi la Marcelo, dar apararea lui Atleti este din nou la post. Toata banca de rezerve a Realului a fost in picioare la aceasta faza.

29' Contraatac rapid al "galacticilor", purtat de Asensio. Jucatorul de 22 de ani patrunde in careu, trece lejer de un adversar si suteaza superb la coltul lung, insa mingea se duce milimetric pe langa bara din stanga lui Oblak.

27' Gool Real Madrid! Bale centreaza de pe partea dreapta, Benzema scapa de marcajul lui Savic si il invinge pe Oblak cu o lovitura de cap. Real Madrid - Atletico Madrid 1-1.

25' Marcelo il dribleaza elegant pe Lemar si trage cu dreptul de la marginea careului de 16 metri. Mingea se duce putin peste bara transversala a portii lui Oblak.

18'Diego Costa si Sergio Ramos se lovesc cap in cap intr-un duel aerian. Cei doi jucatori primesc ingrijiri medicale.

17'Ocazie uriasa pentru Real Madrid! Asensio a fost aproape de un gol magnific!Marcelo a centrat perfect de pe partea stanga, iar Asensio, aflat liber in fata portii, a incercat o executie cu calcaiul, dar Oblak a avut un reflex excelent si si-a salvat echipa.

Diego Simeone priveste partida din tribune. Tehnicianul argentinian este inca suspendat pentru iesirea nervoasa la adresa lui Clement Turpin, arbitrul meciului tur cu Arsenal din semifinalele Europa League, in urma eliminarii lui Sime Vrsaljko. Echipa este condusa de pe banca de secundul German Burgos.

Diego Costa a deschis scorul dupa doar 50 de secunde de la fluierul de start, acesta fiind cel mai rapid gol din istoria Supercupei Europei.

1' Gool Atletico Madrid! Diego Costa preia pe spate o pasa lunga de la Godin, trece de Ramos, il depaseste apoi si pe Varane si deschide scorul un sut de exceptie, din unghi. Inceput perfect pentru trupa lui Diego Simeone. Real Madrid - Atletico Madrid 0-1.

​1' A inceput meciul. Lovitura de start le-a apartinut celor de la Atletico Madrid

Pe Lillekula Arena a inceput festivitatea de deschidere.

După numeroase confruntări directe în ultimii ani, fie în La Liga, Cupa Spaniei sau Champions League, Real Madrid și Atletico Madrid se află din nou față în față. Marile rivale din capitala Spaniei se vor duela pentru Supercupa Europei, pe Lillekula Arena din Tallinn (Estonia). Partida va începe la ora 22:00 și poate fi urmărită în direct pe Telekom Sport 1, Look Plus și LiveText pe HotNews.ro.

Echipele de start:

Real Madrid: Navas - Carvajal, Ramos, Varane, Marcelo - Kroos, Casemiro, Isco - Bale, Benzema, Asensio. Antrenor: Julen Lopetegui.

Rezerve: Casilla, Lunin - Nacho, Modric, Lucas, Llorente, Mayoral, Ceballos, Valverde, Vinicius Jr., Reguilon, Javi Sanchez.

Atletico Madrid: Oblak - Juanfran, Savic, Godin, Lucas Hernandez - Lemar, Rodri, Saul, Koke - Griezmann, Diego Costa. Antrenor: Diego Simeone.

Rezerve: Adan, Dos Santos - Filipe Luis, Arias, Partey, Kalinic, Correa, Gelson Martins, Vitolo, Gimenez, Olabe.

Arbitri: Szymon Marciniak (central); Paweł Sokolnicki, Tomasz Listkiewicz (asistenți); Paweł Raczkowski, Tomasz Musiał (adiționali) - toți din Polonia. Al patrulea oficial: Ovidiu Hațegan (România).

  • Real Madrid este deținătoarea trofeului Champions League, după ce s-a impus în fața lui Liverpool, scor 3-1. Avându-l pe banca tehnică pe Zinedine Zidane, Realul a câștigat pentru a 13-a oară în istoria clubului finala Champions League și pentru a treia oară consecutiv.
  • De partea cealaltă, Atletico Madrid a cucerit Europa League, pentru a treia oară în istoria clubului, după 3-0 cu Olympique Marseille.
  • Va fi pentru a patra oară în ultimele cinci ediţii când Supercupa Europei se dispută între două echipe spaniole, dar este pentru prima dată când două formaţii din același oraș se luptă pentru acest trofeu.
  • Real Madrid a câștigat patru din cele șase meciuri jucate în Supercupa Europei - inclusiv ultimele două (2016 și 2017). După ce a devenit prima echipă care a cucerit Champions League în trei sezoane consecutive, Realul ar putea deveni primul club care reuşeşte aceeași performanță şi în Supercupa Europei.
  • Atletico s-a impus în ambele partide disputate în Supercupa Europei, în 2010 și 2012, în calitate de câștigătoare a Europa League. A învins-o pe Inter Milano în 2010, scor 2-0, și pe Chelsea în 2012, scor 4-1.
  • Cele două formații s-au întâlnit de nouă ori în competiţiile europene. Real Madrid are cinci victorii, Ateltico s-a impus de două ori, iar alte două confruntări s-au încheiat nedecis. Golaveraj: 14-7 pentru Real.
  • Atletico nu a reuşit până acum să o învingă pe marea rivală într-o finală (UEFA) sau să o elimine dintr-o competiţie UEFA.

Meciurile amicale disputate de cele două echipe în această vară:

Real Madrid

31/07: Manchester United 2-1 Real Madrid (Miami, SUA)

04/08: Real Madrid 3-1 Juventus (Landover, SUA)

07/08: Real Madrid 2-1 Roma (East Rutherford, SUA)

11/08: Real Madrid 3-1 AC Milan (Madrid, Spania)

Atletico Madrid

26/07: Atletico 1-1 (3-1 dupa penaltiuri) Arsenal (Singapore)

30/07: PSG 3-2 Atletico (Singapore)

05/08: Stuttgart 1-1 Atletico (Stuttgart, Germania)

08/08: Cagliari 0-1 Atletico (Cagliari, Italia)

11/08: Atletico 0-1 Inter (Madrid, Spania)

Supercupa Europei este un meci organizat în fiecare an, în care se întâlnesc învingătoarele principalelor două competiții europene inter-cluburi. A fost înfiinţată în urma unei idei a jurnalistului olandez Anton Witkamp, pentru a decide care este cea mai puternică echipă din Europa.

Iniţial, partida opunea câştigătoarea Cupei Campionilor Europeni (ulterior a Champions League)şi deţinătoarea Cupei Cupelor (1972-1999), iar după desfiinţarea acestei competiţii câştigătoarea Cupei UEFA/Europa League (din anul 2000).

Echipele cu cele mai multe participări în Supercupa Europei:

9 Barcelona

7 AC Milan

6 Real Madrid

5 Liverpool, Sevilla

4 Bayern, Porto, Manchester United

3 Ajax, Chelsea

Cele mai multe participări în funcție de țară:

25 Spania (Barcelona 9, Real Madrid 6, Sevilla 5, Valencia 2, Atletico Madrid 2, Real Zaragoza 1)

16 Anglia (Liverpool 5, Manchester United 4, Chelsea 3, Nottingham Forest 2, Arsenal 1, Aston Villa 1)

13 Italia (AC Milan 7, Juventus 2, Internazionale Milano 1, Parma 1, Lazio 1, Sampdoria 1)

Echipele cu cele mai multe victorii în Supercupa Europei:

5 AC Milan, Barcelona

4 Real Madrid

3 Liverpool

2 Ajax, Anderlecht, Atlético Madrid, Juventus, Valencia

Jucătorii cu cele mai multe trofee câştigate în Supercupa Europei:

4= Dani Alves (Sevilla 2006, Barcelona 2009, 2011, 2015)

4= Paolo Maldini (AC Milan 1989, 1990, 1994, 2003)

Antrenorii cu cele mai multe trofee câştigate în Supercupa Europei:

3= Carlo Ancelotti (AC Milan 2003, 2007, Real Madrid 2014)

3= Josep Guardiola (Barcelona 2009, 2011, Bayern München 2013)

Au câștigat Supercupa Europei atât ca jucători, cât și ca antrenori:

Carlo Ancelotti (1990; 2003, 2007, 2014)

Josep Guardiola (1992; 2009, 2011, 2013)

Diego Simeone (1999; 2012, 2018)

Luis Enrique (1997; 2015)

Zinédine Zidane (1996, 2002; 2016, 2017)

Supercupa Europei, echipele câștigătoare:

2018 Atletico Madrid

2017 Real Madrid

2016 Real Madrid

2015 FC Barcelona

2014 Real Madrid

2013 Bayern Munchen

2012 Atletico Madrid

2011 FC Barcelona

2010 Atletico Madrid

2009 FC Barcelona

2008 Zenit St. Petersburg

2007 AC Milan

2006 Sevilla FC

2005 Liverpool FC

2004 Valencia CF

2003 AC Milan

2002 Real Madrid

2001 Liverpool FC

2000 Galatasaray

1999 Lazio Roma

1998 Chelsea FC

1997 FC Barcelona

1996 Juventus

1995 AFC Ajax

1994 AC Milan

1993 Parma AC

1992 FC Barcelona

1991 Manchester United

1990 AC Milan

1989 AC Milan

1988 KV Mechelen

1987 FC Porto

1986 Steaua Bucuresti

1984 Juventus

1983 Aberdeen FC

1982 Aston Villa

1980 Valencia CF

1979 Nottingham Forest

1978 RSC Anderlecht RSC

1977 Liverpool FC

1976 RSC Anderlecht RSC

1975 Dinamo Kiev

1973 AFC Ajax