După un aparent calm survenit în urma ultimelor ciocniri dintre Israel şi Hanas de joi pentru prima oară după războiul din 2014, militanţii din Gaza au lansat o rachetă asupra oraşului Beersheba, o localitate extrem de populată din sudul ţării, aflată la aproximativ 20 km. de frontieră.

Tiruri in Fasia GazaFoto: Captura YouTube

În replică, rachete israeliene au lovit o clădire cu cinci etaje din vestul oraşului Gaza, rănind 18 oameni, potrivit declaraţiilor unor oficiali din sectorul sanitar al Gazei. Israelul afirmă că blocul era folosit de forţele de securitate Hamas pentru diverse chestiuni de ordin militar. Palestinienii susţin că era un centru cultural, care adăpostea un teatru şi o bibliotecă, precum şi un birou folosit de egiptenii din Gaza, potrivit Rador, care citează New York Times.

Toate aceste atacuri i-au făcut pe mulţi să se întrebe dacă nu cumva ele erau ultimele răbufniri dinaintea unui nou, chiar dacă fragil, armistiţiu sau semnalul de început al unui nou război.

Joi seara, oficialii din Gaza au spus că armistiţiul, convenit prin implicarea Egiptului şi a emisarului ONU în regiune, Nikolai Mladenov, ar intra în vigoare la miezul nopţii. Ei l-au calificat drept "o înţelegere limitată, de calm contra calm". Dar era puţin probabil ca el să fie mai stabil decât armistiţiile anterioare.

Analişti din ambele tabere afirmă că Israelul şi Hamas încearcă să-şi îmbunătăţească poziţiile de negociere în vederea unui armistiţiu mai durabil şi mai îndelungat, lăsând însă armele să vorbească.

"Sunt ultimele minute sau ore înainte ca Hamas şi Israelul să convină asupra unei înţelegeri vizând calmarea situaţiei", a declarat Talal Okal, scriitor şi analist palestinian, care a făcut astfel referire la marile eforturi depuse de Egipt şi de dl Mladenov în ultimele săptămâni pentru a facilita un armistiţiu mai ferm şi mai îndelungat între cele două părţi.

"Fiecare dintre părţi doreşte să-şi îmbunătăţească poziţiile în vederea acestei înţelegeri", a declarat prin telefon din oraşul Gaza dl Okal. "Aşadar, mesajul Israelului este acela că nimeni nu-l poate ameninţa. Este un mesaj psihologic. Mesajul palestinian este acela de a le transmite israelienilor că suntem gata să ripostăm la orice agresiune israeliană în Gaza".

Experţi din ambele tabere spun că nici Israelul şi nici Hamas nu sunt interesaţi să provoace o nouă conflagraţie în acest moment.

"Pe măsură ce ne apropiem de un eventual acord, pentru Hamas este foarte important să transmită un mesaj potrivit căruia militanţii nu sunt prezenţi acolo pentru că sunt slabi sau dezamăgiţi sau pentru că nu găsesc o cale mai bună prin care să poată stăpâni situaţia", a declarat Yossi Kuperwasser, fost director general în Ministerul israelian pentru Afaceri Strategice. "Deşi ambele părţi nu sunt interesate de o escaladare, ambele acţionează într-un mod care poate duce la o asemenea escaladare", a spus dl Kuperwasser.

Joi seară, militanţii din Gaza au lansat aproximativ 200 de rachete şi obuze în sudul Israelului, rănind mai mulţi civili, dintre care şapte au fost spitalizaţi. Armata israeliană spune că a riposat, lansând atacuri asupra a peste 150 de obiective din Gaza.

În cursul zilei, Hamas a transmis o serie de mesaje, afirmând că doreşte să restabilească o stare de calm. Pe la prânz, reprezentanţi ai mişcării Hamas din Gaza le-au trasmis jurnaliştilor un mesaj în care anunţau că atacurile au luat sfârşit. Ei s-au delimitat de atacul cu rachetă din Beersheba, sugerând că a fost opera unor instigatori. Racheta a căzut în câmp deschis, la marginea oraşului.

În regiunile din sudul Israelului aflate la frontiera cu Gaza, familiile traumatizate şi-au petrecut noaptea în adăposturi, iar activităţile în aer liber planificate cu ocazia vacanţei şcolare au fost contramandate.

Yoav Galant, ministrul israelian pentru construcţii şi spaţiu locativ, le-a spus jurnaliştilor că, dacă va fi necesar să îi apere pe cetăţeni, Israelul "ar putea porni în urmărirea fiecărui lider al mişcării Hamas", dar dacă atacurile încetează, Israelul "va fi la fel de dispus să ajungă la pace".

Articol de Isabel Kershner, NY Times (preluare Rador)