Ministerul Educaţiei a emis ordinul prin care este acordată autorizaţia de funcţionare provizorie Liceului romano-catolic din Târgu Mureş, aprobând toate nivelurile de învăţământ şi specializările existente în structura de şcolarizare iniţială a anunţat vineri, UDMR, într-un comunicat de presă citat de Agerpres.

Liviu Dragnea si Kelemen Hunor (foto arhiva)Foto: AGERPRES

"Este o veste bună, deoarece Ministerul Educaţiei a acordat, astfel, personalitate juridică unităţii de învăţământ de stat, care astfel îşi poate relua activitatea chiar la începutul acestui an şcolar. Prin decizia luată joi, Ministerul Educaţiei a aprobat toate nivelurile de învăţământ şi specializările existente în structura de şcolarizare iniţială. Legea şi regulamentul prevăd, de asemenea, că administraţia locală din Târgu Mureş trebuie să includă, de drept, noua instituţie de învăţământ în reţeaua şcolară. În zilele următoare, UDMR se va întâlni cu reprezentanţii Bisericii Romano-Catolice, profesorii liceului şi membrii comitetului de părinţi. Ulterior, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, va organiza o conferinţă de presă pentru a informa opinia publică în legătură cu paşii administrativi şi procedurile demersurile care urmează să fie aplicate", se arată în comunicatul UDMR.

UDMR a arătat că a încercat să înfiinţeze Liceul romano-catolic din Târgu-Mureş prin procedură legală, dar, din cauza contestaţiei înaintate la Curtea Constituţională a României (CCR) de partidele de opoziţie, "Parlamentul nu a reuşit să restabilească funcţionarea normală, în condiţii legale a instituţiei de învăţământ; prin urmare, Uniunea a apelat la Guvern pentru rezolvarea acestui caz. Prin Hotărâre de Guvern au fost modificate mai multe articole de lege discriminatorii şi inexacte. Astfel, după decizia de joi, este posibilă înfiinţarea unităţilor de învăţământ pentru minorităţi şi în situaţia în care numărul elevilor înscrişi în sistemul educaţional este mai mic de 300", mai precizează UDMR.

Potrivit aceleiaşi surse, anterior ordinului ministerial emis joi a fost adoptată şi o altă hotărâre care prevede ca Liceul "Bolyai Farkas" din Târgu Mureş să coordoneze procesul de înfiinţare a noii unităţi de învăţământ.

În urmă cu o zi, președintele executiv al PMP, Marius Pașcan, l-a acuzat pe ministrul Educației, Valentin Popa, că a emis un ordin neconstituțional, încălcând competențele administrației publice locale, pentru înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic. Mai multe aici

Problemele privind funcţionarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş au apărut în noiembrie 2016, după ce Direcţia Naţională Anticorupţie a început urmărirea penală împotriva fostului şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Mureş, Ştefan Someşan, şi a fostului director al LTRC Târgu Mureş, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul în care a fost înfiinţată unitatea de învăţământ. Ulterior, cei doi au fost trimişi în judecată, dosarul urmând să intre în cameră preliminară la Tribunalul Mureş.

În luna februarie a acestui an, Secţia de contencios administrativ a Curţii de Apel Târgu Mureş a menţinut decizia Tribunalului Mureş, care a anulat decizia emisă de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) prin care s-a înfiinţat Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş şi prin care s-au transferat clase la această unitate şcolară de la alte două instituţii de învăţământ.

În hotărârea rămasă definitivă, Curtea de Apel Târgu Mureş a admis acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul municipiul Târgu Mureş în contradictoriu cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş şi cu Liceul Teologic Romano-Catolic şi a anulat Decizia nr. 1385/31.08.2015 emisă de ISJ Mureş.

Decizia nr. 1385/31.08.2015 emisă de ISJ Mureş prevede, la articolul 1 că, începând cu anul şcolar 2015-2016, se înfiinţează Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş prin divizarea parţială a Liceului Teoretic "Bolyai Frakas" şi a Colegiului Naţional "Unirea".

La articolul 2, acest document prevedea că, începând cu data emiterii documentului, filiera vocaţională romano-catolică de la Liceul "Bolyai Farkas" se transferă la acest liceu nou înfiinţat, precum şi clasele I-VIII cu predare în limba maghiară de la Colegiul Naţional "Unirea".

La începerea anului şcolar 2017-2018, în baza suspendării deciziei de înfiinţare a LTRC, elevii înscrişi la această unitate au fost arondaţi Liceului Teoretic "Bolyai Farkas" din Târgu Mureş.