​Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marți, la Antena 3, că nu a avut nicio discuție cu președintele Klaus Iohannis despre o rupere a Coaliției cu PSD. Precizările sale vin după ce Liviu Dragnea a susținut, într-un interviu, că șeful statului le-a spus liberalilor că va negocia cu Tăriceanu ruperea ALDE de PSD.

HotNews.roFoto: Hotnews

​„Nu am avut nicio discuție, nici concretă, nici abstractă. Am văzut că e o tensiune. Primul lucru pe care doresc să-l subliniez e că spre deosebire cum au funcționat Coalițiile până acum, sper că nu ați observat niciun moment ca ALDE să șantajeze, nu că, la nivel politic, nu ar exista abordări diferite. Diferențele am încercat să le rezolvăm între noi”, a declarat Tăriceanu.

Președintele PSD Liviu Dragnea a anunțat, duminică seară, că la discuția dintre președintele Klaus Iohannis și liberali, șeful statului le-ar fi spus că el va conduce PNL, dându-le sarcina de a se ocupa de alte partide și precizând că de negocierile cu ALDE se va ocupa el personal.

"I-a chemat la Cotroceni. Au ieșit pe surse multe informații despre discuția de acolo. Le-a spus din acel moment că el va conduce PNL, nici Orban, nici ceilalți. A dat sarcină să atragă alte partide și le-a spus - «mie lăsați-mi personal ALDE, că negociez cu ei să iasă din coaliție»", a mai spus Liviu Dragnea.

Președintele PSD a spus că informațiile le are de la cineva care a participat la discuție. "În sensul că să-i convingă pe cei de la ALDE și pe domnul Tăriceanu să iasă din coaliție. Sunt convins că domnul Tăriceanu nu-și va distruge cariera politică. A mai refuzat o dată. Am aflat de la cineva de acolo, de la discuție", a completat Liviu Dragnea.

Tăriceanu: Au fost multiple încercări de ruptură a coaliţiei. Trebuie să fim atenţi

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a mai declarat la Antena 3 că există încercări de rupere a coaliţiei PSD-ALDE şi că membrii coaliţiei trebuie să fie atenţi şi "aşezaţi", pentru că pot apărea "mici discuţii".

"Dacă nu ţinem cont de experienţa trecutului (USL - n.r.), când metodele nu au fost chiar rudimentare, mie mi se pare că au reuşit cu o tehnică insidioasă să inoculeze în mintea unora dintre cei care erau desidenţii politici, păreri, aprecieri despre ceilalţi, mişcări de care unii şi alţii se bănuiau reciproc, care au dus la ruperea alianţei. Să nu credeţi că acum nu se întâmplă acelaşi lucru. De când am făcut coaliţia cu PSD-ul să nu cumva credeţi că lucrurile asta nu s-au întâmplat. Au fost încercări multiple şi dacă nu eşti foarte bine aşezat pe picioare, experimentat rişti să cazi într-o plasă de genul ăsta şi atunci sigur că poate să intervină o anumită precipitare, se pot lua decizii greşite şi totul se strică. Nu este uşor de făcut să funcţioneze durabil o coaliţie. Eu cred că trebuie să fim atenţi pentru că pot să apară mici chestiuni în discuţie, dar care sunt irelevante în raport cu obiectivele mari", a afirmat Tăriceanu la Antena 3, conform Mediafax.

Liderul ALDE susţine că ruptura USL s-a produs deoarece au existat informaţii preluate "nemestecate" şi neverificate.

"Ideea aceasta de a induce unuia sau altuia percepţii, de a aduce informaţii pe care dacă nu stai să le verifici înainte şi le preiei nemestecate pot să te ducă la concluzia că există ori la unul ori la altul o agendă ascunsă şi în funcţie de aceasta, cineva trebuie să mute şi intervine la un moment dat o competiţie, cine mută primul să nu rămână pe dinafară şi atunci se produce (ruptura - n.r). Mie aşa mi se pare că s-a întâmplat la USL", a adăugat Tăriceanu.