Considerată drept una din stațiunile de lux de pe litoralul românesc în perioada comunistă, loc unde veneau turiștii străini la Marea Neagră, unde își făcea nomenclatura vacanța și unde multe filme autohtone s-au filmat, Olimp a ajuns azi un loc pe jumătate pustiu și abandonat. Celebrul complex Panoramic-Amfiteatru-Belvedere e aproape complet părăsit, iar hotelurile-turn denumite după provincii românești zac majoritatea abandonate. Chiar și așa, stațiunea nu e complet uitată, iar pe plajele brăzdate de celebrele golfulețe din Olimp încă își fac loc turiștii.

Statiunea Olimp - panorama aerianaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Panoramă aeriană. Complexul Belvedere-Amfiteatru-Panoramic (în plan median) este complet închis, chiar dacă plaja din fața hotelurilor e amenajată cu multe umbreluțe și șezlonguri (majoritatea goale...):

---

Terasa hotelului Belvedere, afectată de trecerea timpului:

---

Piscina hotelului Belvedere - o rămășiță a unui loc populat pe vremea comunismului:

---

Hotelul Belevedere este închis publicului și nu mai găzduiește turiști de ceva timp:

---

În complexul hotelier au mai rămas funcționale o terasă și câteva magazine...

---

Centrul complexului Belvedere-Amfiteatru-Panoramic, loc de filmare a multor filme autohtone, lăsat în paragină:

---

Hotelul Panoramic, abandonat de câțvia ani buni. O foaie cu mesajul „Ronavare” lăsat într-un geam și câteva sfori legate pentru a preveni accesul pe terasă sunt singurele semne că pe acolo a mai trecut cineva...

---

În spatele hotelului Amfiteatru, buruienile pun stăpânire pe clădire și trotuar.

---

Lângă intrarea din spatele hotelului Amfiteatru, o fostă sală de jocuri zace închisă...

---

Scările dinspre complexul hotelier spre plajă încă mai sunt folosite de turiști și azi.

---

Complexul hotelier Panoramic (stânga) - Amfiteatru (centru) - Bevedere (dreapta), văzut de pe digul golfulețului de pe plajă. În spatele hotelului Belvedere se vede Hotelul Majestic, fostul hotel Transilvania. Mai la dreapta se văd și restul hotelurilor turn cu nume de provincii românești. Deși apa e curată, multe zone sunt pline de pietre și locurile cu nisip în care lumea poate intra ușor în apă sunt puține...

---

În fața complexului hotelier sunt amenajate umbreluțe din stuf și sunt amplasate șezlonguri, însă zona e mai degrabă goală. Hotelurile închise și golful neamenajat, plin de pietre în apă, țin puținii turiști din stațiune în alte locuri de pe plajă.

---

Faleza înaltă din Olimp, în fața celebrelor vile de protocl care au fost păstrate până astăzi în condiții bune, ba chiar luxoase. În depărtare se văd hotelurile turn ce purtau denumirea unor provincii românești.

---

Hotelul Oltenia, cel mai aproape de plaja dintre turnuri, zace părăsit...

---

Terasa și restaurantul Oltenia, un loc părăsit, demn de clipurile cu zonele abandonate din Pripyat, orașul fantomă de lângă Cernobîl.

---

Fostul hotel Muntenia, actualul Pam Beach, unul din puținele hoteluri vechi ce au fost renovate.

---

Fostul hotel Moldova, vândut la începutul anilor 2000. Hotelul a fost părăsit în mijlocul lucrărilor de modernizare și transformare în „Olimp Blue Tower”... În spatele său - nu se vede în poză - este actualul Hotel Majestic, fostul hotel Transilvania.

---

Plaja este relativ curată, dar zonele unde în apă nu sunt pietre sunt puține.

---

Plaja din Olimp se întinde spre nord, în direcția 23 August, iar construcții noi încep să apară și sus pe faleză, și jos lângă plajă.

---

Hotelul Banat se află în proces de modernizare.

---

Între vechile hoteluri cu denumiri de provincii și-au făcut loc macarale și noi clădiri sunt ridicate.

---

Un semn care poartă urmele trecerii timpului.

---

Pe faleză, aproape de complexul Amfiteatru.

---

Hotelul și Restaurantul Craiova, două locuri ce și în acest an au rămas închise.

----

Strada principală din Olimp arată surprinzător de bine. Trotuarele sunt curate și frumos pavate, iar noile construcții hoteliere fac să pară că stațiunea nu ar fi deloc semi-părăsită.

---

Un vechi loc unde se joacă mini-golf, printre puținele variante de distracție când se lasă seara...

---

Panoramă aeriană - Olimp 2018.