Ambasadatorul României în SUA, George Maior, a afirmat, în cadrul unei discuții cusecretarul american al energiei, Rick Perry,că Ungaria ”trebuie să înțeleagă importanța exploatărilor de gaz de la Marea Neagră și să acționeze constructiv, evitând acțiuni sau mesaje incorecte care pot genera confuzii nocive pentru întregul proiect”.

Maior si Rick PerryFoto: Ambasada Romaniei in SUA

Potrivit unui comunicat al Ambasadei României în SUA, George Maior a cerut Ungariei să își respecte angajamentele asumate la nivel guvernamental, în faţa partenerilor şi a Uniunii Europene.

”Am arătat faptul că Ungaria trebuie să înțeleagă importanța exploatărilor de gaz de la Marea Neagra și să acționeze constructiv, evitând acțiuni sau mesaje incorecte care pot genera confuzii nocive pentru întregul proiect”.

În plus, Maior a precizat că România are potențialul istoric, geografic, economic și strategic de a deveni un hub regional în domeniul energiei.

În ceea ce privește cadrul legislativ din România privind noile exploatări de gaz natural, fostul șef SRI și-a exprimat convingerea că procesul urmează un curs firesc, echilibrat și constituțional, în interesul României, care să țină cont de condițiile de succes economic de care are nevoie țara noastră, precum și investitorii implicați.

”În cadrul discuțiilor avute cu secretarul american al energiei mi-am exprimat convingerea că va fi un proiect de succes care va aduce beneficii multiple României și va avea un impact major asupra creșterii nivelului securității energetice a țării noastre și a regiunii”, a mai spus Maior, potrivit declarației de presă postată pe pagina deFacebooka Ambasadei.

Totodată, ambasadorul României a spus că secretarul energiei i-a confirmat interesul de a participa la Summit-ul la nivel înalt al Iniţiativei celor Trei Mări, care va avea loc la Bucureşti, în perioada 17-18 septembrie 2018.

Reamintim că Ungaria a decis unilateral să oprească BRUA pe teritoriul său, să nu mai investească pentru interconectarea cu Austria, așa cum prevedea proiectul inițial, și să redirecționeze gazele către alte state din jur.

Mai amintim că în urma unei licitații organizate în decembrie, capacitatea de transport al gazelor prin BRUA a fost rezervată de către două companii din Ungaria, până în anul 2037.

Comisarul european responsabil pentru Politicie Climatice și Energie Miguel Arias Canete a spus în iunie că speră "ca problemele cu Ungaria să se rezolve pentru că este esențial să ducem acest proiect la bun sfârșit".

"Mă bucur să văd excelentul progres pe care România îl face pentru dezvoltarea acestei conducte. Îi felicit pe toți cei care contribuie la dezvoltarea BRUA. Finalizarea acestui proiect va avea beneficii enorme pentru toate țările prin care trece și de aceea Comisia Europeană sprijină acest proiect. Odată cu BRUA, securitatea aprovizionării cu gaz va deveni reală în această regiune, pentru că această conductă va permite fluxuri bidirecționale de gaze. Sper ca problemele cu Ungaria să se rezolve pentru că este esențial să ducem acest proiect la bun sfârșit. Îi felicit pe toți cei care muncesc la acest proiect", a afirmat Comisarul Canete.

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a acuzat, la sfîrșitul lunii iunie, România de încălcarea angajamentelor internaționale în privința interconectării conductelor de gaze și asigurării reversibilității fluxurilor de gaz. Mai mult, Peter Szijjarto a precizat că a sosit timpul pentru se exercita presiuni internaţionale sporite asupra ţărilor din regiune care îşi încalcă astfel de angajament, menționând România și Croația.