Președintele american Donald Trump i-a cerut miercuri ministrului Justiției, Jeff Sessions, să pună „imediat” capăt anchetei privind ingerința rusească în alegerile prezidențiale din 2016, scrie AFP.

Donald TrumpFoto: Flickr

Afirmând că ancheta este afectată de conflictele de interese ale procurorului special Robert Mueller și manipulată de adversarii săi politici, Donald Trump îi cere într-un tweet lui Jeff Sessions să "pună capăt imediat acestei vânători de vrăjitoare, înainte de nu murdări și mai mult țara noastră".

UPDATE Casa Albă a precizat miercuri că mesajul postat pe Twitter de Donald Trump este "o opinie" și nu "un ordin".

"Nu e un ordin, este opinia președintelui", a explicat purtătoarea de cuvânt al Casei Albe, Sarah Sanders, într-o conferință de presă. "Dar își dorește de asemenea să o vadă terminată", a adăugat ea, referindu-se la anchetă.

Trump încearcă de mai multe luni să discrediteze această investigație, pe care o consideră subminată de prezumtive conflicte de interese ale lui Robert Mueller și de manipulări din partea adversarilor lor politici. Este pentru prima oară când președintele formulează o cerere atât de directă către ministrul Justiției.

Tehnic, acesta din urmă nu poate stopa ancheta, care ține de ministerul său, dar din care s-a recuzat în martie 2017, stârnind atunci furia lui Trump.

Autoritatea îi revine numărului 2 al Departamentului Justiției, Rod Rosenstein.

Procesul lui Paul Manafort este primul rezultat din ancheta privind ingerința rusă, faptele care îi sunt reproșate provenind din munca echipei conduse de Robert Mueller.

"A lucrat pentru mine foarte puțin timp. De ce guvernul nu mi-a spus că era ținta unei anchete?”, a scris pe Twitter președintele american, în condițiile în care începe a doua zi a procesului lui Manafort.

În vârstă de 69 de ani, fostul lobby-ist cu costume impecabile s-a crezut mult timp "deasupra legii", a afirmat în urmă cu o zi acuzarea.

Acesta cheltuia sume exorbitante pentru un "stil de viață extravagant", citând ca exemple ceasuri de lux și chiar o jachetă "din struț" de 15.000 de dolari.

Dacă aceste cheltuieli nu sunt ilegale, sursa finanțării lor este în discuție în acest proces de spălare de bani, fraudă fiscală și bancară: milioane de dolari ar fi fost obținuți din activități de lobby pentru fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici, un apropiat al Moscovei, și care nu ar fi fost declarați la fisc.

Candidatul și apoi președintele ucrainean ar fi fost o adevărată "găină cu ouă de aur" pentru echipa lui Manafort, care ar fi generat venituri de circa 60 de milioane de dolari între 2010 și 2014, acuză procurorii.

Paul Manafort neagă toate acuzațiile.

Chestiunea crucială a unei posibile înțelegeri ascunse între membrii echipei de campanie a lui Trump și Moscova nu ar urma însă să fie abordată în acest proces, care vizează fapte anterioare venirii lui Paul Manafort la conducerea echipei lui Trump, între mai și august 2016.

Nici numele lui Donald Trump nici cuvântul "Rusia" nu au fost pronunțate la audierile de marți.

Unii speră însă că Paul Manafort, care este închis din iunie, va sfârși prin a oferi informații importante pentru dosar.

Dintre cele 30 de persoane deja vizate de procurorul special, dintre care majoritatea ruși, Paul Manafort este singurul american care a refuzat sp încheie un acord cu justiția pentru a evita un proces. Cu speranța, poate, de a obține o grațiere prezidențială în schimbul loialității.

Riscând deja să-și petreacă restul zilelor în închisoare, Paul Manafort se va confrunta cu un al doilea proces în septembrie, tot în cadrul anchetei Mueller.