Comisia Europeană intenţionează să ofere câte 6.000 de euro pentru fiecare extracomunitar salvat din Marea Mediterană şi acceptat de un stat membru al Uniunii Europene, un plan care va intensifica presiunile asupra Guvernului din Italia, care nu primeşte imigranţi, relatează Financial Times (FT), potrivit Mediafax.

Matteo SalviniFoto: Agerpres/EPA

Comisia Europeană vine marţi cu propuneri în sensul limitării afluxului de imigranţi spre Europa. Printre măsuri se numără subvenţionarea parţială a centrelor pentru imigranţi în ţările UE care acceptă astfel de structuri.

De asemenea, Executivul UE intenţionează să aloce stimulente financiare pentru cel mult 500 de imigranţi extracomunitari salvaţi din Marea Mediterană, a declarat un oficial comunitar citat de FT. Ţările care acceptă extracomunitari ar urma să primească 6.000 de euro pentru fiecare străin.

Planul stimulentelor financiare intervine în contextul în care mai multe nave cu imigranţi au fost oprite să intre în porturi din Italia de noul Guvern populist şi eurosceptic de la Roma.

Spania probabil va fi cel mai mare beneficiar al fondurilor, dat fiind că a primit peste 1.200 de imigranţi salvaţi din Marea Mediterană în ultima săptămână. La rândul lor, Franţa, Portugalia, Olanda şi Malta au acceptat imigranţi în ultimele săptămâni.

Prin oferirea de stimulente financiare ţărilor care contribuie la distribuirea extracomunitarilor, Bruxellesul speră să convingă Guvernul de la Roma să facă mai mult pentru a evita plecarea imigranţilor spre alte state europene.

Elementul central al planului este construirea unor "centre de control" în ţări UE, pentru procesarea cererilor de azil şi repatrierea imigranţilor respinşi.

FT amintește că Matteo Salvini, ministrul italian de Interne şi liderul formaţiunii de extremă-dreapta Liga Nordului, vrea crearea unor "platforme pentru debarcarea imigranţilor" în afara Uniunii Europene, în nordul Africii. Ideea lui Matteo Salvini este susţinută de Austria şi de Horst Seehofer, ministrul de Interne al Germaniei.

  • UPDATE - ​Matteo Salvini: Italia nu are nevoie de "actele de caritate" ale Comisiei Europene

Ministrul italian de interne Matteo Salvini, care este în acelaşi timp şi vicepremier, a respins propunerea de marţi a Comisiei Europene ca ţările membre UE să primească 6.000 de euro pentru fiecare solicitant de azil pe care îl iau în grijă, relatează agenția DPA, citată de Agerpres.

"Nu cerem aici acte de caritate, printre altele şi pentru că, odată cu trecerea timpului, fiecare solicitant de azil îl costă pe contribuabilul italian 40.000-50.000 de euro. Aşadar, Bruxelles-ul poate să îşi ţină actele de caritate. Vrem să oprim afluxul (...), nu vrem bani", a spus Salvini, într-o discuţie cu presa cu ocazia unei vizite la sediul Departamentului Naţional de Pompieri de la Roma.

"Nu ştiu dacă vor să le dea bani celorlalţi, pot să o facă dacă vor. Italia nu are nevoie de acte de caritate", a adăugat el.