Un medic de familie din Arad și-a depus dosarul pentru a se angaja ca brancardier: "Am dorit să atrag atenția că salariul unui brancardier este comparabil cu venitul unui medic de familie" - Hotnews Mobile
1 € 4,6822 1 USD 4,0973miercuri 16 ian 2019

Un medic de familie din Arad și-a depus dosarul pentru a se angaja ca brancardier: "Am dorit să atrag atenția că salariul unui brancardier este comparabil cu venitul unui medic de familie"

de Alina Neagu Luni, 23 iulie 2018, 18:20
- a A+
Imagine
Protest inedit al unui medic de familie din Arad. Dan Adrian Dărăbanţiu, medic cu zeci de ani vechime în domeniu, a decis să îşi depună dosarul la Serviciul de Resurse Umane al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, pentru a se angaja pe un post de brancardier. "Prin gestul meu am dorit să atrag atenţia că salariul unui brancardier este comparabil cu venitul unui medic de familie cu număr mediu de pacienţi înscrişi", a declarat Dan Adrian Dărăbanţiu, citat de Agerpres.



El spune că și-a propus să atragă atenția asupra "anomaliilor" din sistemul de sănătate românesc: pe de-o parte, medicii de familie sunt văzuţi ca nişte "privaţi" şi, pe de altă parte, prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu li se permite să practice alte preţuri pentru servicii, decât cele decontate.

"Prin gestul meu am dorit să atrag atenţia că salariul unui brancardier este comparabil cu venitul unui medic de familie cu număr mediu de pacienţi înscrişi. Pe de altă parte, am căutat să atrag atenţia asupra unor anomalii din sistemul de sănătate, dintre care cea mai importantă o constituie diferenţierea mare dintre aproximativ o treime din medicii şi celelalte cadre medicale care activează în spitale şi restul sistemului. Dacă, la ora actuală, cei din spitale sunt plătiţi cu o sumă aproape corectă, cei care nu lucrează direct în spitale sunt lăsaţi în continuare de izbelişte. Spre exemplu, veniturile unui cabinet de medicină de familie se cifrează undeva în jur de 10-12.000 de lei lunar, din care o jumătate se virează la stat. Şi, după ce achită celelalte cheltuieli, medicul de familie rămâne cu un venit lunar net de circa 2.000 de lei. Asta în condiţiile în care asistentele de la cabinetele de medicină de familie sunt plătite, în general, cu salariul minim pe economie", spune medicul Dan Adrian Dărăbanţiu.

El afirmă că, din cauza veniturilor mici, multe cadre medicale migrează către spitale, fiind atrase de salariul mult mai mare. Potrivit lui Dărăbanţiu, sunt foarte multe cabinete de medicină de familie care funcţionează "la limită", în primul rând din cauza numărului redus de asistente, problemă ce se regăseşte în special în mediul rural. Apoi, statul subvenţionează spitalele, fiindcă din serviciile pe care le oferă nu s-ar putea asigura salariile. De aici apare şi discrepanţa salarială foarte mare dintre spitalele de stat şi cele private, a spus medicul: "Protestul meu ar fi putut părea oarecum ciudat. Însă, discutând inclusiv cu cei care preluau dosarele de angajare, am constatat că şi aceştia îşi exprimau nemulţumirile pentru salariile mult mai mici pe care le au, comparativ cu cele ale brancardierilor şi infirmierelor din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad".
2304 afisari


Exemplu prost ales
pehash [utilizator], Luni, 23 iulie 2018, 20:20
+5/5
In Belgia este un medic de familia la 1000 de pacienti, in timp ce Romania are ~11000 de medici, deci un raport oficial de ~1800 pacienti / medic (mai multi in zonele rurale si mai putini in orasele mari).
In plus, speranta de viata sanatoasa la nastere este fix cu 5 ani mai mare in Belgia decat in Romania (71.6 vs 66.6 - sursa WHO).

Concluzia? Medicii belgieni au mult mai putini pacienti, care se imbolnavesc mai rar. Normal ca mai au timp sa ia o tensiune. In plus, un medic belgian are un venit mediu de ~100k EUR/an (brut) fata de cei ~30k ai medicului roman (pe care trebuie sa-i imparta si cu asistenta).
Pune mintea la treaba inainte sa pui osu'...
Diferențe nejustificate între stat și privat
Daccad [utilizator], Marţi, 24 iulie 2018, 10:37
+4/4
Soția mea e medic de diabet într-un orășel de provincie, are pe liste 1800-1900 de pacienți. Muncește toată ziua, o sună pacienții și acasă, recent am fost în concediu și jumătate din timp a răspuns la telefoane. Are, normal, angajată și asistentă, pe care îi este rușine să o plătească mai puțin decât iau asistentele de la spitalul (de stat) din localitate. Dacă ar face asta probabil că ar și pierde asistenta. Deci îi dă asistentei 2500 net pe lună (plus 300 tichete de masă). Soției (care are gradul de medic primar, cel mai înalt grad pentru un medic) îi rămân 2.200 lei net la salar. Că mai are de plătit și chiria cabinetului, utilitățile, toate taxele inventate de guvernanți pentru hrănirea pilelor politice (taxă de plan de apărare contra hoților; gestionarea deșeurilor - curs special; gestionarea deșeurilor periculoase - contract cu plată lunară cu firmă specializată - etc. etc. etc.).

În același timp, la spitalul din localitate a fost angajată o madamină care a mai fost dată afară din două locuri (de la o clinică privată și de la un spital de stat), care încasează cam 5.500 net pe lună. Și câți pacienți are? Cam 100.

Pentru cabinetul soției nu se dau nici un fel de „compensări” salariale. Pentru spitalul de stat se dau.

Deci întrebarea este: să-ți faci praf viața personală (și pe a familiei - soț, copil, mamă) răspunzând pentru 1800 de pacienți pe care-i vezi în decurs de trei luni, sau să fii ultimul tâmpit care a terminat cumva, cu greu, medicina, și să iei 5.500 pe lună:

100 pacienți și 5.500 pe lună sau 1.800 pacienți și 2.200 pe lună? Voi ce ați prefera?

Zi, tovarășe Dragnea. Răspunde, tovarășe Vâlcov. Lămurește-ne, tovarășă Sorina Pintea! Taci din gură, Dăncilă, tu oricum nu știi nimic.
inca 10 comentarii comenteaza