Hamas și Israel au decis, sâmbătă, încetarea focului după o escaladă a violențelor vineri care a dus la moartea a patru palestinieni şi a unui soldat israelian, a anunţat un purtător de cuvânt al mişcării islamiste, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Mulțumită eforturilor Egiptului și ONU, am ajuns la un acord pentru a reveni la starea de calm care a precedat ocupația (israeliană) și facțiunile palestiniene", a afirmat Fawzi Barhoum într-o declarație.

Acesta este al doilea acord de încetare a focului la care au ajuns părțile într-o săptămână, în contextul creșterii temerilor legate de un nou război.

Vineri,un soldat israelian a fost împușcat mortal de focuri palestinienede-a lungul graniței, primul soldat ucis în și în jurul Gazei de la ultimul război al armatei israeliene împotriva Hamas în 2014. Trei războaie au avut loc între Hamas în Israel din 2008.

Trei combatanţi ai Hamas au fost ucişi după ce Israelul a ripostat prinlovituri aeriene asupra a zeci de obiective ale Hamas.

Un al patrulea palestinian şi-a pierdut viaţa în timpul unei manifestaţii de la frontiera dintre Fâşia Gaza şi Israel.

De la 30 martie, palestinienii demonstrează săptămânal în zona frontierei pentru a denunţa blocada israeliană impusă Fâşiei Gaza şi a cere dreptul la revenire al refugiaţilor palestinieni obligaţi să-şi părăsească pâmânturile în 1948, când a fost creat statul Israel.

Cel puţin 149 de palestinieni au fost ucişi de armata israeliană şi peste 4.000 au fost răniţi prin împuşcare de la această dată.