​Lunganul din fața ochilor tăi, afundat mai mereu în jocurile video, tăcut, tâfnos dacă îl scoți din ale lui, revendicativ, răspunde, în mod ciudat, la același apelativ ca fiul tău. Fetișcana cu buricul dezgolit și cu fardul strident poartă numele fiicei tale... și, privindu-i, te întrebi unde au dispărut copiii tăi veseli și drăguți, care îți săreau în brațe când veneai acasă sau care se cuibăreau la pieptul tău atunci când aveau vreo supărare. Vestea bună e că toate acestea sunt transformări normale aduse de adolescență, o etapă din viața fiecarui om caracterizată de modificări fizice și psihice, și care face trecerea spre vârsta adultă. E adevărat, un pasaj uneori dificil, pe parcursul căruia atât adolescenții, cât și parinții lor au nevoie de susținere.

sunt-parinte-de-adolescent-cand-nimic-nu-pare-sa-mearga-exista-solutiiFoto: Hotnews

Un astfel de ghid este cartea lui Olivier Revol, în care autorul prezintă cazuri din propria practică medicală, dar și marturii autobiografice, dezarmant de sincere. Este o lectură facilă și placută, intrețesută cu aspecte teoretice la zi, transmise într-un limbaj clar, accesibil.

Olivier Revol este psihiatru, șeful serviciului de neuropsihiatria copilului în cadrul Spitalului Clinic de Neurologie din Lyon. A publicat cu succes mai multe cărți despre psihologia copiilor și a parinților.