​​Parlamentarii de la Londra au cerut ca muncitorii calificați să poată lucra fără vize și fără permise de muncă pentru o perioadă de până la 6 luni, transmiteThe Independent. Ei încearcă să suplinească astfel lipsa unor norme în politica de imigrație post-Brexit.

Într-un raport recent, comisia parlamentară pentru știință și tehnologie acuză guvernul că întârzie să explice felul în care sistemul de imigrație va funcționa după retragerea din blocul comunitar, lucru “profund dăunător” pentru întreaga comunitate științifică.

Parlamentari din toate taberele politice s-au declarat “dezamăgiți” că executivul nu a înaintat concluziile în privința măsurilor necesare la capitolul imigrație, pentru a sprijini știința și inovarea.

“Dată fiind urgența situației, am decis să facem noi un pas și să venim cu propria propunere privind imigrația, care să sprijine comunitatea științifică și de inovare”, se arată în raportul parlamentarilor.

Documentul recomandă cabinetului May să ridice vizele și obligativitatea obținerii unui permis de muncă pentru muncitorii calificați pentru o perioadă de maximum 180 de zile. Politicienii își exprimă totodată îngrijorarea că mulți muncitori nu ar întruni condițiile pentru tipul de viză destinat celor cu talente excepționale.

Întrunirea condițiilor din cadrul noii politici va fi verificată la graniță.

Cei care vor veni în Regat prin intermediul noii reglementări vor trebui să prezinte o scrisoare din partea angajatorului, în care să fie descrisă calificarea muncitorilor.

Ca proiecție pe termen lung, comitetul parlamentar a propus, de asemenea, introducerea unor permise de muncă pe o perioadă de 5 ani.

"Întârzierea confirmării modului în care sistemul va funcționa după Brexit este profund dăunător. Industria și comunitățile de cercetare au nevoie urgentă de certitudine", a declarat deputatul liberal-democrat Norman Lamb, președintele comisiei pentru știință și tehnologie.

“Dacă Marea Britanie vrea să rămână după Brexit deschisă și atractivă pentru cei mai străluciți și mai talentați oameni, avem nevoie de un sistem de imigrație care să le permită cercetătorilor, tehnicienilor, studenților și antreprenorilor inovativi să vină în Marea Britanie fără să fie nevoiți să treacă printr-un proces dificil și descurajant”, a conchis Lamb.

“Nimeni nu vrea să vadă pierderi în economie ca urmare a restrângerii capacității muncitorilor calificați de a veni în această țară. Acest lucru este esențial pentru prosperitatea noastră viitoare", a conchis parlamentarul.