Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) transmite într-un comunicat că protocoalele încheiate cu SRI în 2007 de către Ministerul Integrării Europene şi în 2012 de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului au avut ca obiect problematica prevenirii şi combaterii terorismului şi a atacurilor cibernetice.

Paul StanescuFoto: Agerpres

„În urma apariţiei în presă a unor informaţii referitoare la protocoalele încheiate între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Serviciul Român de Informaţii, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice face următoarele precizări: În anul 2007, a fost semnat un protocol de cooperare între Serviciul Român de Informaţii şi Ministerul Integrării Europene în problematica prevenirii şi combaterii terorismului, revizuit în anul 2008. În anul 2012, ministrul de la acea dată, Eduard Hellvig, a semnat un Protocol de cooperare între Serviciul Român de Informaţii şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului privind crearea cadrului tematic necesar schimbului de informaţii prin intermediul Sistemului Informatic Integrat, protocol revizuit în anul 2014 şi aplicat până în prezent”, se arată în comunicatul de presă transmis joi de MDRAP și citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, emitentul documentelor a fost Serviciul Român de Informaţii.

„Aceste protocoale au ca obiect problematica prevenirii şi combaterii terorismului şi a atacurilor cibernetice. Menţionăm că emitentul acestor documente este Serviciul Român de Informaţii, iar documentele se află sub incidenţa Legii nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, a HG nr. 585/2002 pentru aprobarea standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România şi a HG nr. 781/2002 privind protecţia informaţiilor secrete de serviciu, neputând fi difuzate în copie sau în format electronic”, a precizat MDRAP.

Ministerul Dezvoltării a încheiat cu Serviciul Român de Informații nu mai puțin de patru protocoale de colaborare secrete, inclusiv în anul 2014, când ministru al dezvoltării regionale era actualul lider PSD Liviu Dragnea. Informația, difuzată de G4Media.ro, reiese dintr-un răspuns oficial furnizat chiar de către Ministerul Dezvoltării, condus în prezent de Paul Stănescu. Din răspunsul transmis de MDRAP rezultă că la minister au fost semnate protocoale cu SRI în 2007, 2008, 2012 și 2014. Dragnea a condus ministerul în perioada 21 decembrie 2012 - 17 decembrie 2014, fiind succedat în funcție de Sevil Shhaideh.

G4Media.ro amintește, în context, și ce afirma Liviu Dragnea despre protocoalele cu SRI: „Acele protocoale secrete de fapt reprezintă baza scrisă pentru un sistem de poliţie politică care a fost construit în România. Eu ştiu, eu am trăit înainte de '89 şi atunci era fosta Securitate care făcea cercetări penale. Acele protocoale au creat baza ca SRI să se apropie de ideea de cercetări penale”.