Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că este pus în situația de a promulga una dintre controversatele legi ale justiției, respectiv 304/2004 privind organizarea judiciară, însă a cerut Parlamentului ca în sesiunea de toamnă să facă demersurile pentru a modifica acest act normativ, dar și pe celelalte privind sistemul judiciar, în concordanță cu recomandările Comisiei de la Veneția. „Nu trebuie să devenim un exemplu negativ în UE, făcând legi ca anumiți lideri politici să scape de dosare”, a spus el.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Criticând PSD-ALDE pentru legiferarea proastă, șeful statului a spus că a epuizat toate instrumentele constituționale pentru a amâna intrarea în vigoare a legii 304/2004 și este obligat să o promulge. În privința actului normativ privind statutul procurorilor și judecătorilor Iohannis a anunțat că îl va ataca la Curtea Constituțională.

Chiar dacă aceste legi s-au întors în Parlament și au trecut în mai multe rânduri pe la judecata CCR, Klaus Iohannis a susținut că acestea nu fac față exigențelor normelor de drept și au fost criticate de Comisia de la Veneția și a cerut Parlamentului ca în sesiunea de toamnă să le reintroducă în circuitul legislativ.

„Asupra acestor legi s-a pronunțat și Comisia de la Veneția. Arată fără echivoc că modificările afectează independența sistemului de Justiție. (...) Un singur exemplu grăitor: Comisia spune că ansamblul modificărilor afectează independența procurorilor și judecătorilor. Așa ceva în România nu trebuie să se întâmple. (...) Legile Justiției trebuie revizuite urgent în Parlament. România este membru cu drepturi depline în UE, dar din acest statut derivă și obligații, inclusiv funcționarea justiției. Este imposibil să construim un sistem de Justiție care contravine normelor europene, care ignoră valorile Europene. O nesocotire a concluziilor Comisiei de la Veneția ar echivala cu o îndepărtate de facto de la normele europene. (...) Solicit în mod expres ca, imediat ce se reia sesiunea, să reintroducă aceste legi în circuitul parlamentar și să le corecteze așa cum solicită cei avizați. Acest pas e imposibil de evitat”, a spus Iohannis.

Președintele le-a atras, totodată, atenția parlamentarilor majorității că nu trebuie să fie loiali decât alegătorilor și românilor „care-și doresc să rămână în UE”.

„Nu trebuie să devenim un exemplu negativ, făcând legi ca anumiți lideri politici să scape de dosare. (...) Au fost aleși pentru România, pentru români, nu pentru a scăpa un lider de închisoare. Standardul în materie de legiferare trebuie să fie respectul pentru normele de drept”, a spus Iohannis.

HotNews.ro a transmis VIDEO și LIVE TEXT cele mai importante declarații ale șefului statului

- Tema o reprezintă legile Justiției care au devenit cel mai dezbătut subiect public de când PSD a venit la Guvernare, ceea ce spune totul despre prioritățile acestui partid.

- Suntem într-o situație delicată din cauza modului în care Coalița a știut să legifereze într-un mod lipsit de transparență.

- Au legiferat cum au dorit. Calitatea este proastă, iar rezultatul e foarte îngrijorător

- Am reușit până acum să ferim legile justiției de cele mai nocive modificări. Legile adoptate au fost supuse controlului constituțional. CCR a găsit în 4 ocazii diferite neconcordanțe.

- Asupra acestor legi s-a pronunțat și Comisia de la Veneția. Arată fără echivoc că modificările afectează independența sistemului de Justiție.

- Un singur exemplu grăitor: Comisia spune că ansamblul modificărilor afectează independența procurorilor și judecătorilor. Așa ceva în România nu trebuie să se întâmple.

- Legile Justiției trebuie revizuite urgent în Parlament. România este membru cu drepturi depline în UE, dar din acest statut derivă și obligații, inclusiv funcționarea justiției. Este imposibil să construim un sistem de Justiție care contravine normelor europene, care ignoră valorile Europene. O nesocotire a concluziilor Comisiei de la Veneția ar echivala cu o îndepărtate de facto de la normele europene.

- În ceea ce privește demersurile făcute de mine vă spun că am cerut în mod repetat reexaminarea, am trimis sesizări la CCR, am sesizat Comisia de la Veneția.

- În privința legii 304 modificată am epuizat toate căile constituționale și sunt obligat să promulg această lege. Asta nu înseamnă că parcursul acestei legi s-a finalizat.

- Solicit în mod expres ca imediat ce se reia sesiunea să reintroducă aceste legi în circuitul parlamentar și să le corecteze așa cum solicită cei avizați. Acest pas e imposibil de evitat.

- Această lege ridică multe probleme pe fond. Aceste deficiențe pot afecta exigențele consituționale și standardele europene și internaționale.

- Referitor la legea 303 voi sesiza CCR cu solicitarea fermă de a ține cont de opiniile Comisiei de la Veneția. Țin să atrag atenția parlamentarilor din majoritate că loialitate lor trebuie să fie față de alegători, față de românii care-și doresc să rămână în UE.

- Nu trebuie să devenim un exemplu negativ, făcând legi ca anumiți lideri politici să scape de dosare.

- Au fost aleși pentru România, pentru români, nu pentru a scăpa un lider de închisoare. Standardul în materie de legiferare trebuie să fie respectul pentru normele de drept.