Grupul Vardinogiannis a anunțat joi finalizarea achiziției Marfin Bank, în urma primirii avizului favorabil din partea Băncii Naționale a României (BNR). Grupul operează în mai multe industrii, precum energie (rafinării, lanț de benzinării, gaze naturale și electricitate), transport maritim și media. Marfin a făcut în trecut obiectul mai multor tentative de preluare, cea mai recentă fiind tentativa Bank of Beirut, care câştigase licitaţia din Cipru pentru achiziţia Marfin Bank România, dar nu a primit avizul BNR.

De operaţiunile Marfin Bank România au mai fost inte­resaţi de-a lungul vremii și alți investitori, printre care Banca Transilvania, fon­dul de investiţii american J.C. Flowers sau miliardarul american Wilbur Ross, unul dintre acţionarii Eurobank (acţionarul principal de la Bancpost).

Marfin Bank România este la vânzare de circa doi ani, ca parte a unui proces de restructurare a investiţiilor bancare ale grupurilor ciprio­te din afara ţării. Sistemul bancar cipriot a fost salvat de la faliment în 2013, iar Marfin Bank Româ­nia se supune Auto­ri­tății de Rezoluţie din Cipru.

“Grupul Vardinogiannis are putere financiară semnificativă și o vastă expertiză internațională de business. Credem în potențialul pieței locale și suntem determinați să ne consolidăm în mod sustenabil prezența în România, precum și să generăm valoare adăugată pentru mediul de afaceri local”, a declarat Georgios Taniskidis, reprezentantul Grupului Vardinogiannis în România.

Marfin Bank are 30 de sucursale și un volum al activelor de aproape 2 miliarde lei. În 2017, banca a înregistrat un profit net de 5,7 milioane lei.

Grupul Vardinogiannis este unul dintre cele mai solide și bine capitalizate conglomerate de business din Europa, cu operațiuni internaționale în mai multe industrii, precum energie (rafinării, lanț de benzinării, gaze naturale și electricitate), transport maritim și media.

Grupul Vardinogiannis este acționarul majoritar al Motor Oil Hellas Corinth Refineries, companie listată la Bursa din Atena, cu o capitalizare de piață de 2,1 miliarde euro.

Motor Oil are una dintre cele mai avansate tehnologic rafinării din Europa, cu o istorie de peste 45 de ani. În 2017, Motor Oil a înregistrat vânzări totale de 7,8 miliarde euro, în timp ce profitul operațional EBITDA a fost de 620 milioane euro, iar profitul după taxe a fost de 314 milioane euro.