Autoritățile din Slovacia au extrădat un solicitant de azil din regiunea Ingușetia din Rusia, a declarat ministrul Justiției, Gábor Gál, citat de Reuters și preluat deMediafax. Operațiunea s-a desfășurat în ciuda protestelor susținute de organizațiile pentru drepturile omului.

Aslan Yandiev a fost ținut în custodie în Slovacia din anul 2011, conform unui mandat rus de implicare într-o serie de atacuri cu bombă în orașul Vladikavkaz, în 2006, după cum a indicat într-un comunicat Serviciul de Securitate rus.

Inițial, Yandiev a solicitat azil în Slovacia cu o identitate falsă, în anul 2008, declarând că a fost torturat să mărturisească mai multe acte de terorism, a declarat avocatul acestuia, Lukas Opett. Procedura de azil nu a fost soluționată încă în mod legal, ceea ce face extrădarea lui ilegală, a adăugat Opett. Avocatul nu a reușit să intre în contact cu clientul său de vineri și nu a fost informat oficial despre extrădare.

Ministrul Justiției din Slovacia a declarat într-un comunicat că a finalizat procedura de extrădare marți.

"Dacă Slovacia nu l-ar fi extrădat pe Yandiev marți, ar fi trebuit să îl eliberăm din închisoare. Asta ar fi însemnat o amenințare la securitatea națională, având în vedere că este acuzat în Rusia de fapte teroriste", a adăugat ministrul.

Liga Drepturilor Omului din Bratislava și organizația Amnesty International din Slovacia au protestat și au explicat că extrădarea încalcă o directivă dată de Comitetul ONU pentru Drepturile Omului în luna iunie, conform căreia i s-a interzis Slovaciei să îl extrădeze pe Yandiev.

"Yandiev este în pericol de a fi torturat și tratat nedrept în Rusia", au declarat reprezentanții Amnesty International.

Ministrul a luat decizia pe baza unei decizii similare a Curții Europene pentru Drepturile Omului din mai, când Autoritatea europeană a refuzat să ridice o interdicție asemănătoare.

Rusia a garantat Slovaciei că va anunța locația exactă a lui Yandiev și îi va permite să se întâlnească cu reprezentanții Ambasadei Slovaciei, a adăugat ministrul.