​Din ce în ce mai mulți greci sunt forțați să-și încredinţeze moştenirea statului, ei fiind incapabili să plătească impozite pe proprietăți imobiliare. Aceasta este o consecință a politicilor de austeritate impuse țării de către Uniunea Europeană și FMI, subliniazăCourrier International, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Grecia ar putea fi pregătită să părăsească tutela bugetară impusă cu opt ani în urmă de FMI și Uniunea Europeană, însă efectele curelor de austeritate succesive sunt la fel de dureroase pentru populație. Ca multe alte ziare, "I Kathimerini" preia cifrele oficiale publicate pe 16 iulie, de către autoritățile elene.

"În 2017, se estimează că refuzurile succesorale au depășit 135.000 de proprietăți, fie din cauza lipsei succesorilor, fie din cauza imposibilității achitării drepturilor de succesiune, a impozitului pe proprietate și a altor impozite. Acesta este un eșantion tipic de mii de familii care, sub ponderea impozitelor, preferă să-și lase proprietatea mai degrabă statului decât să o moștenească", subliniază cotidianul din Atena.

Potrivit Eurostat, Grecia este pe locul al doilea pentru suma mare de impozite pe proprietate. În 2016, acestea reprezentau peste 40% din venituri, în timp ce media europeană este de 11,1%. "În același timp, continuă ziarul conservator, majoritatea proprietăților din țară sunt lăsate în urmă, iar lipsa unei cereri de răscumpărare este o realitate. Prin urmare, este mult mai dificil ca moștenitorii să găsească un cumpărător căruia să-i vândă proprietatea înainte de a accepta moștenirea, pentru a se salva din punct de vedere financiar".

Potrivit experților, bunul imobiliar este acum un lux deoarece, în acești ani de criză, proprietățile au pierdut 45% din valoarea lor. Și tendința se stabilizează la acest nivel. Ziarul citat constată apariția unei piețe cu două viteze, pe de o parte, a zonelor și cartierelor populare care nu au fost influențate de criză, cum ar fi insulele Mykonos și Santorini, și a celorlalţi cetăţeni.

"Dar cei din urmă, care aparțin clasei de mijloc, sunt cu atât mai mult în pericol cu cât Enfia [taxa unică a terenurilor] va creşte din nou în luna august. De asemenea, aceste proprietăţi riscă să ajungă pe lista bunurilor statului fiindcă nu pot rămâne în mâinile acestor greci aflaţi în imposibilitatea de a-și plăti impozitele".