Comisia de la Veneția despre protocoalele cu SRI.Avizul preliminar al Comisiei de la Veneția privind legile justiției dedică o analiză atentă a articolelor care privesc relația dintre magistrați și serviciile secrete. De fapt este prima dată când subiectul reușește să străpungă zidul tăcerii și să fie abordat într-un document internațional. Comisarul european Frans Timmermans, de exemplu, refuza să răspundă la aceste preocupări și nici ultimul raport MCV nu a făcut nici cea mai mică aluzie. Era ca și cum protocoalele publicate recent - dar deconspirate de mai multă vreme - dintre SRI și diferitele categorii de magistrați ar fi fost o simplă ficțiune conspiraționistă care nu merită consemnată. Comisia de la Veneția, în schimb, nu putea ignora problema câtă vreme misiunea ei era să comenteze o lege care conține prevederi privitoare inclusiv la relația dintre magistrați și serviciile secrete conformdeutschewelle.com.

ActualitateFoto: Colaj foto

Suspans până în ultima clipă pe ordonanţa de amnistie şi graţiere. Cum joacă Dragnea, Iohannis şi Dăncilă.Pericolul adoptării unei ordonanţe de urgenţă privind amnistia şi graţierea rămâne iminent, chiar şi după întâlnirea dintre preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Viorica Dăncilă. Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Viorica Dăncilă au discutat, ieri, la Palatul Cotroceni, timp de 40 de minute, după mai multe luni în care n-au avut dialog. Întâlnirea a venit în contextul în care presa a avertizat că Executivul se pregăteşte să adopte o ordonanţă de urgenţă privind amnistia şi graţierea, care l-ar salva de puşcărie pe Liviu Dragnea, dar şi pe alţi politicieni şi oameni de afaceri. După întrevedere, Guvernul a anunţat că la Cotroceni „au fost abordate aspecte legate de Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene“, fără să spună nimic despe ordonaţă. De partea cealaltă, Administraţia Prezidenţială nu a oferit nicio informaţie privind discuţiile cu premierul, conformadevarul.ro.

„Sextortion”, o nouă metodă de înșelătorie a românilor în mediul online.O nou alertă de securitate pe internet! Hackerii trimit mailuri prin care îi anunţă pe internauţi că au avut acces la camera web a laptopului fără ca ei să ştie şi că au fost filmaţi în timp ce se uitau la filme pentru adulţi.Ca astfel de imagini să nu ajungă publice, atacatorii aşteaptă ca victimele să plătească aproape 4000 de dolari. Astfel de atacuri au fost deja înregistrate şi în România, astfel că Centru de Răspuns la Incidente de securitate cirberntică a emis o alertă ca românii să nu intre în capcana atacatorilor, conformdigi24.ro.

Europa din estul Mării Negre. Georgia, țară cu trupe rusești pe teritoriul ei, vrea să intre în NATO și în UE.Zona din jurul Mării Negre este recunoscută drept un spațiu al „conflictelor înghețate“, iar unul dintre acestea este vizibil în Georgia – țară rezultată din dezmembrarea fostei URSS.Acum câteva zile, la summit-ul NATO de la Bruxelles, Alianța Atlantică a cerut Rusiei, în mod explicit, să îşi retragă trupele staționate ilegal pe teritoriile Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei. Situația acestor trei țări este diferită, dar pe toate le unește istoria comună, în care au fost simple provincii ale URSS.În România, cea mai puțin cunoscută dintre ele este Georgia, deși ea este vecinul nostru de pe țărmul estic al Mării Negre. Cu avionul, la un zbor fără escală, între București și Tbilisi sunt circa 2.300 de kilometri – mai puțin decât între București și Paris, conformromanialibera.ro.

Salariu de peste 61.000 lei pe lună pentru şeful asigurărilor din România.15 iunie a fost termenul până la care personalul din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) trebuia să-şi publice declaraţiile de venit şi interese, conform legii. Unii s-au conformat, alţii nu.Mai mulţi directori, dar și un membru neexecutiv din Consiliul ASF nu-și depuseseră nici ieri declarațiile de venit pe anul trecut, deși Legea 176/2010 stipulează că au la dispoziţie încă 30 de zile, după 15 iunie, pentru a face acest lucru. Motivul întârzierii nu ține doar de disprețul față de lege, ci şi de faptul că mulți au obținut venituri suplimentare fabuloase (în afara salariilor de vis pe care le primesc de la ASF), prestând servicii pentru alte instituții create pe scheletul ASF, conformromanialibera.ro.

Amnistia fiscală, bună sau rea? Cine sunt principalii beneficiari.Guvernul va adopta în acest an măsura privind amnistia fiscală, care ar urma să se aplice celor care erau datori la 31 decembrie 2017, însuşi ministrul Finanţelor recunoscând că statul nu este în stare să recupereze mare parte din bani. Printre cei mai mari datornici se regăsesc oameni precum primarul sectorului 3 din Capitală, Robert Negoiţă, sau mari companii de stat. Specialiştii explică în ce condiţii ar fi bună o amnistie.La începutul lunii iulie, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a anunţat că Ministerul lucrează la un mecanism de amnistie fiscală, gândit ca un stimulent pentru economia românească. Darius Vâlcov, consilier de stat în aparatul de lucru al prim-ministrului Viorica Dăncilă, a declarat, luni seară, la Antena 3, că măsura amnistiei fiscale este prevăzută în programul de guvernare şi include ştergerea datoriilor unor companii. El a vorbit despre aceasta drept un „moment zero în anul centenar”, conformadevarul.ro.

Iese scandal: cea mai mare universitate din țară anunță azi că se războiește cu Ministerul Educației. „Dacă a rezultat din rea-intenție, atunci acest demers este unul care vizează siguranța națională!”.Ministrul actual al educației ține cu orice preț să finalizeze clasificarea universităților (incluzând ierarhizarea domeniilor de studii). Dânsul și-a exprimat deja public viziunea și așteptările de la un astfel de demers în momentul în care a afirmat că Universitatea din București nu merită gradul de încredere ridicat și că Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca nu este nicidecum competitivă, așa cum se crede. În acest proces și-a luat ca partener principal ARACIS și a găsit un gup de „experți internaționali” care să-i implementeze viziunile politice”, așa începe o neobișnuită luare de poziție a universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, cea mai mare din țară după numărul de studenți, în care arată că metodologia propusă este una „complet greșită”, conformactualdecluj.ro.

Reportaj Oprire: Costineşti. Cum miroase pe Strada Foamei.Hamsii prăjite în ulei, shaorma cu de toate şi porumb fiert, udate cu o bere rece. Este meniul tradiţional al românilor aflaţi în concediu pe litoral. Toate preparatele sunt uşor de găsit şi nu costă mult. Iar oamenii care le cumpără se bazează pe ideea că nu au avut timp să se strice.Prima oprire: Vama Veche. Satul pescăresc transformat peste noapte în unul dintre cele mai căutate puncte pe litoral s-a transformat în materie de gastronomie. Pe lângă restaurantele și cherhanalele unde grănicerii muzicii rock sau folk își încărcau bateriile, au apărut multe tarabe și fast-food-uri care te trezesc într-o realitate balcanică foarte cunoscută. Shaworma, kebab, hamsie prăjită, gogoși și clătite la tot pasul, conformdigi24.ro.