Clipurile video care prezintă copii, în special fetițe, făcând diverse scamatorii, gimnastică sau dansând în fața camerei web rămân în continuare "terenul de joacă" al pedofililor. ​Platforma online se luptă constant pentru a opri acest fenomen, potrivitLe Monde.

HotNews.roFoto: Hotnews

În aceste videoclipuri, copiii, adesea fetițe, se distrează acasă în fața camerei. În grabă, unele sunt publicate cu titluri copilărești iar altele rămân fără titlu și sunt apoi afișate cu etichete generate automat ca "video de pe webcam-ul de la" sau cu dată de publicare. Uneori părinții filmează și postează aceste filmulețe și nu se obosesc să modereze comentariile.

În comentarii, pedofilii împărtășesc unii cu alții lista link-urilor videoclipurilor cu copii iar mulți dintre ei încearcă să ia legătura cu autorii pentru a-i întreba unde locuiesc sau pentru a le propune sa-i "filmeze" mai bine. Alții realizează playlist-uri cu aceste clipuri cărora le dau titluri explicite și pe care le încarcă pe forumuri pentru pedofili accesibile prin browserul TOR.

Pentru a se asigura că au acces la videoclipuri chiar și în cazul în care acestea sunt sterse de către utilizatori, ei de descarcă și fac copii ale acestora.

YouTube nu ignoră fenomenul. Regulile sale indică de mai mulți ani că "încărcarea videoclipurilor cu conținut sexual care implică minori, adăugarea de comentarii sau implicarea în orice activitate de acest tip duce închiderea imediată a contului în cauză".

Acesta este rolul moderatorilor care acționează cel mai adesea după ce raportează utilizatorii. Cu toate acestea, YouTube este criticat pentru faptul că a fost oarecum permisiv în moderarea acestui tip de comentarii sau de conținut în ultimii ani.