Cum a dat faliment compania românească care a ajutat la dezvoltarea Dubaiului. Produsele sale erau secrete de stat. Era singura fabrică de acest fel din Europa de Est, iar acum a ajuns pe mâna unui investitor imobiliar canadian care vrea să ridice pe locul ei blocuri de locuinţe. Cei care merg să îşi facă cumpărăturile în Obor nu au cum să nu remarce pe cealaltă parte a pieţei ruinele uzinei de pompe nucleare Aversa. Povestea Aversa începe cu un industriaş sas, care deschide în 1882, un atelier de forjă şi o turnătorie. În Al Doilea Război Mondial, devine fabrică de armament, scrie Capital.ro.

BusinessFoto: Colaj foto

Un moldovean a rămas să se bată singur cu turcii pentru primii kilometri istorici de autostradă din Moldova. Constructorul român Dorin Umbrărescu şi turcii de la Ictas Insaat au mai rămas în cursa pentru Centura Bacău, după eşecul celorlalţi doi participanţi în contestarea licitaţiei. Câştigătorul contractului care include primii kilometri de autostradă din Moldova ar putea fi stabilit chiar în această săptămână. Obiectul contractului pentru Centura Bacău este proiectarea și execuția lucrărilor de construire a 30,8 km de drum nou la standarde europene, din care 16,269 km la profil de autostradă, potrivit Economica.net.

Condamnaţi la termoficare: autorităţile primesc dreptul să interzică debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire. Autorităţile locale vor putea obliga dezvoltatorii imobiliari să furnizeze energie termică în sistem centralizat, dacă aceştia vor construi locuinţe în zone declarate ca fiind „unitare” din punct de vedere al încălzirii. Pentru românii care se vor muta în aceste locuinţe, debranşarea de la sistemul centralizat va fi imposibilă, potrivit unor modificări aduse în Parlament, scrie Adevarul.ro.

Sistemul Energetic Național, la un pas de blackout. CE Oltenia a ignorat cărbunele ieftin și a cumpărat gaze scumpe. În perioada 15-23 ianuarie 2017 România a avut cel mai mare preț la energie din Europa, 79,92 euro/MWh și, respectiv, 96,52 euro/MWh. Ascunzând lipsa stocurilor de cărbune, managementul Complexului Energetic Oltenia a decis să producă energie electrică cu gaze naturale, mult mai scumpe decât cărbunele. Nici cantitatea de gaze naturale previzionată de conducerea CE Oltenia nu a fost cea reală, în luna ianuarie 2017 au depășit extrem de mult cantitățile rezervate prin contract, astfel încât au creat dezechilibru și au pus în pericol Sistemul Național de Transport de Gaze Naturale din România și Sistemul Energetic Național, scrie Romania libera.

Primarul Gabriela Firea anunță ca finalizat un proiect care nici nu a demarat. O declarație a primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, privind finalizarea unui termninal intermodal în primii doi ani de mandat s-a dovedit falsă, biroul de presă al instituției recunoscând la solicitarea Capital că acesta „este un proiect care va fi realizat in perioada următoare”. desi Firea s-a lăudat cu «realizarea unui terminal multimodal la intersecţia Pantelimon cu Vergului», cu parcare de tip Park&Ride de 450 de locuri, la faţa locului se poate observa chiar şi acum că terminalul intermodal este doar la stadiul de groapă înconjurată cu un gard, potrivit Capital.ro.

Motorola lansează în România moto z3 play. Ce are special noul telefon. Telefonul este realizat în întregime din Corning Gorilla Glass și aluminiu utilizat și în construcția aeronavelor, având o rezistență sporită. Moto z3 play are o diagonală de 6 inci, iar ecranul ocupă o suprafață cu 13% mai mare și include un număr superior de pixeli per inch comparativ cu generația anterioară, ale cărei dimensiuni ale carcasei erau similare. Motorola moto z3 play are un ecran AMOLED cu aspect 18:9 și rezoluție Full HD+ (2160 x 1080 pixeli), scrie Playtech.ro.

Racordarea la reţeaua electrică, mai rapidă, dar mai scumpă. Cât costă şi cât durează, pentru fiecare regiune din România. Durata medie de racordare la reţeaua electrică a scăzut în 2017 comparativ cu anul precedent, dar procesul este mai costisitor, după cum reiese din ultimul raport publicat de ANRE pe această temă. În medie, racordarea este mai rapidă cu patru zile, dar cu 100 de lei mai scumpă. Cea mai mica valoare medie a fost înregistrată la e-Distribuție Muntenia iar valoarea medie maximă în sudul Transilvaniei, unde racordarea este de peste două ori şi jumătate mai costisitoare decât în Bucureşti, potrivit Economica.net.