Uniunea Europeană și Japonia au semnat marți la Tokyo un ambițios acord de liber-schimb, care se vrea ”un mesaj puternic împotriva protecționismului” lui Donald Trump, relatează AFP. Acordul vizează brânzeturi, dar și piața de automobile.

Shinzo AbeFoto: Agerpres/Xinhua

”Astăzi marcăm o zi istorică, celebrăm semnarea unui acord comercial extrem de ambițios între două dintre cele mai mari economii ale lumii”, a declarat premierul Japoniei, Shinzo Abe și șeful Comisiei Europene Jean-Claude Juncker într-un comunicat de presă.

Acordul cu Japonia, pentru care s-au deschis discuții încă din 2013, este "istoric" și este "cea mai mare înțelegere negociată vreodată de Uniunea Europeană", potrivit purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

- Brânzeturi și automobile -

Numit Jefta (acordul de liber schimb Japonia-UE), acoperă o zonă de liber-schimb care acoperă aproape o treime din produsul intern brut (PIB) mondial. Acesta trebuie să fie înaintat Parlamentului European pentru intrarea în vigoare în 2019, dacă Parlamentul japonez votează de asemenea repede.

Din partea europeană, sectorul agroalimentar este un mare câștigător al discuțiilor. În final, 85% din produsele agroalimentare din UE ar putea intra în Japonia fără taxe vamale, dar uneori după o perioadă de tranziție. Pentru altele, cum ar fi carnea de vită, taxele impuse vor fi reduse treptat. Orezul, un produs simbolic pentru japonezi, este exclus din acord.

Tokyo se angajează să recunoască mai mult de 200 de indicații geografice, cum ar fi brânza Roquefort, șunca Tiroler Speck, jambonul belgian Ardens sau vodka Polska, care se vor bucura de "același nivel de protecție ca în Europa".

Negocierile au fost deosebit de complexe în ceea ce privește produsele lactate, un sector sensibil pentru Tokyo. Acordul va elimina tarifele foarte mari pentru câteva tipuri de brânzeturi, însă perioada de tranziție va fi de până la 15 ani.

Japonezii au obținut liber acces pe piața europeană pentru industria de automobile, dar numai după o perioadă de tranziție de mai mulți ani.

Acest acord va include de asemenea un capitol despre dezvoltarea durabilă.

Junichi Sugawara, cercetător la Institutul de Cercetare Mizuho, a subliniat că atitudinea lui Donald Trump a ”determinat Japonia și Uniunea Europeană să accelereze negocierile”. Premierul japonez Shinzo Abe ”are bune relații cu Trump, dar, în ceea ce privește comerțul, Japonia se plasează de partea UE”.

Trump a retras Statele Unite din Parteneriatul Trans-Pacific cu Japonia și alte 10 state în prima zi a mandatului său dinianuarie 2017 și a înaintat ideea unei renegocieri pentru un acord de liber-schimb cu Canada și Mexic.

Trump a catalogat acordul comercial drept un dezastru pentru SUA și a spus că vrea să protejeze muncitorii americani și companiile americane, dar criticii susțin că abordarea sa schimba drastic regulile schimbului multilateral global.