Vânătorii-culegători preparau un fel de pâine încă de acum 14.000 de ani, cu câteva milenii înaintea apariției agriculturii, arată descoperiri făcute într-un sit iordanian. Cea mai veche dovadă a existenței pâinii arată că oamenii de acum 14 milenii făceau eforturi uriașe pentru a o produce, dat fiind că nu aveau unelte sofisticate și nici nu cultivau cereale.

Sit-ul ShubayqaFoto: PNAS

Cercetarea a pornit de la 24 de rămășite calcinate dintr-un fel de lipie produsă acum 14.400 de ani de populația Natufi din Iordania, o populație de vânători-culegători. Probabil că acea pâine coaptă arăta ca o lipie și avea gust în genul pâinii multi-cereale din zilele noastre, spun cercetătorii. Ei adaugă că este foarte posibil ca în aceste lipii oamenii acelor timpuri să fi ”împachetat” carne de gazelă, formând un fel de sandviș tip ”wrap”.

”Este cea mai veche dovadă pe care o avem despre existența unei , pentru că vorbim despre un fel de mâncare ce rezultă din combinarea mai multor produse. Aveau un fel de lipii, aveau carne friptă de gazelă, alte ingrediente și le foloseau pe toate pentru a compune un prânz”, spune Dorian Fuller de la University College London, citat de BBC.

Rămășițele calcinate au fost analizate la cele mai performante microscoape electronice și au ieșit la iveală urme de măcinare, cernere și frământare.

Făina o făceau din grâu și/sau secară sălbatică și adăugau rădăcini zdrobite de la diverse plante de apă. Se adăuga apă pentru a face aluatul care era apoi copt pe pietre puse la foc.

Elementul special ține de faptul că această păine a fost preparată greu, dat fiind că nu se cultivau cereale, iar oamenii trebuia să le utilizeze pe cele sălbatice. Măcinarea și cernerea se făceau greu cu uneltele de acum 14 milenii.

Prepararea pâinii se face prin procedee care necesită muncă și procesare, precum depănușarea și măcinarea cerealelor și apoi frământarea și coacerea”, spune Dorian Fuller, citat de The Telegraph. Obținerea și prepararea evenimentelor erau complicate și oamenii practic urmau o rețetă.

Date fiind dificultățiile, se estimează că această pâine era preparată la ocazii speciale.

Cercetarea a fost publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences.