Un liceu din județul Gorj, din comuna Turburea, în care nici primarul nu are diplomă de bacalaureat, se transformă în școală profesională, după ce niciun elev nu a promovat examenul maturității, pentru al doilea an consecutiv, relatează Mediafax.

Rezultatele finale ale Bacalaureatului 2018 pe judeteFoto: edu.ro

Liceul din Turburea a fost complet modernizat anul trecut, cu fonduri de la Banca Mondială, în valoare de 33 de miliarde de lei vechi, dar din cei 15 elevi care au dat probele, niciunul nu a promovat examenul, așa că reprezentanții școlii au decis ca liceul să fie transformat în școală profesională.

”Am vorbit cu domnul primar să trecem numai pe clase profesionale, de meserii, pentru că elevii care învaţă carte tot la oraş se duc. Am început demersurile să facem contracte cu agenții economici, chiar și la Târgu-Jiu, pentru practică. Prima dată trebuie să fie încheiate contracte cu agenți economici, până la începerea anului școlar, după care fac adresă și chem Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar să vină de la București să ne acrediteze. Toate demersurile se fac de acum pentru anul școlar 2019-2020. Anul acesta, nu o să avem decât clasă profesională de a IX-a, profilul electromecanic. Vreau să fie diversificat, copilul să aibă de unde să aleagă, să nu fie un singur profil de profesională, să facem mecanici auto, bucătar, ospătar, coafeze”, a declarat Gheorghe Benegui, directorul Liceului Tehnologic Turburea.

Ion Bîrcă, primarul din Turburea, care până la 54 de ani nu a reuşit să obţină diploma de bacalaureat, este de acord cu propunerea directorului.

”Un lucru extraordinar de bun, pentru că cel puțin învață o meserie și este mult mai bine. În primul rând, trebuie să ai dascălul potrivit, omul potrivit la locul potrivit. Nu sunt dascăli buni, nici copii buni nu îți vin la școala respectivă. Trebuie neapărat să găsim o soluție la care și Inspectoratul Școlar să pună umărul, chiar a pus umărul, ca să ai atracție”, a declarat Ion Bîrcă, primarul comunei Turburea.