Tun imobiliar cu terenuri gratuite de la stat: Judeţul Călăraşi. O lege din 2003, mai puţin cunoscută publicului larg, taie metodic din terenul existent în domeniul privat al statului. Până în 2018, s-au vândut peste 1.300 de terenuri pe care primăriile au încasat circa 20 mil. lei, adică echivalentul a circa 7 euro/mp. Intrigant este că sunt judeţe, precum Iaşi sau Buzău, în care s-au vândut zeci de terenuri cu preţuri de sub un euro pe metru pătrat, potrivitCapital.

businessFoto: Hotnews

ANRM va impune un nou preţ de referinţă pentru redevenţa la gaze, fara să mai ţină cont de preţul din Austria. Autoritatea Naţională pentru Resurse Minerale va elabora o nouă metodologie de calcul a preţului de referinţă a care se calculează acum redevenţele la gaze naturale, până la sfârşitul acestui an, care nu va mai ţine cont de preţul de la Central European Gas Hub (CEGH), a declarat Dorin Ursărescu, consilier al preşedintelui ANRM. El a mai spus că vor mai fi şi alte modifcări, potrivitEconomica.

Cum ar trebui să arate cel mai scump spital proiectat vreodată în România. Cheltuieli estimate la 380 de milioane de euro. Schiţa studiului de fezabilitate pentru primul Spital Regional de Urgenţă din ţară oferă informaţii despre sumele necesare construcţiei şi dotării unităţii medicale proiectate să fie construită la Iaşi. Costurile privind această investiţie sunt duble faţă de cele estimate iniţial. Cheltuielile doar pentru construcţia spitalului sunt estimate la 287,8 milioane de euro, fără TVA, echipamentele medicale ajung la 66,5 milioane de euro, fără TVA. Utilităţile şi căile de acces sunt estimate la 30 de milioane de euro, potrivitAdevarul.

Ce aduce Legea offshore pentru România. În primul rând, s-a renunţat la creditul fiscal. Anume faptul că firmele beneficiază pe toată durata concesiunii de cadrul fiscal de la momentul în care s-a semnat acordul de concesiune. „Creditul fiscal era profund discriminatoriu pentru celelalte companii din România“, a spus Dragnea. Senatul aprobase forma în care, dacă erau puse să plătească alte taxe decât cele de la momentul la care au dobândit zăcămintele, statul trebuie să îi despăgubească de toţi bani. Prin urmare, supraimpozitarea veniturilor rămâne, dar nu va fi la o cotă unică, de 80%, ca în onshore, potrivitCapital.

9.066 de români beneficiază de pensii speciale. Care este pensia medie. Pensia medie în acest caz a fost de 13.937 lei, din care 12.786 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferenţa din bugetul asigurărilor sociale de stat, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice. În ceea ce priveşte beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea şi completarea Legii 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, numărul acestora era de 810 de persoane, pensia medie cifrându-se la 3.811 lei, potrivitRomania Libera.

Miza profundă a războiului comercial: Termenii, renegocierile și tranșeele globalizării.Adevărata miză este indicată de realitatea unui alt tip de deficit decât cel comercial. Astfel, SUA înregistrează un surplus de 20 de miliarde de dolari față de China și de 1.400 de miliarde de dolari cu restul lumii, în termeni de vânzări totale ale companiilor americane, inclusiv ale subsidiarele lor din China și din celelalte țări, potrivitCurs de guvernare.

Hribii, o delicatesă în Franța și Italia. În România, sunt vânduți pe marginea drumului. În timp ce în Franța și Italia o porție de hribi costă zeci de euro, la noi aceste ciuperci foarte gustoase, comparate adesea cu trufele, sunt vândute pe marginea drumului. În lipsa unui sistem centralizat de colectare, hribii se risipesc deși ar putea aduce statului milioane de euro anual. În hala de procesare a unei fabrici din Oradea au intrat, în ultimele săptămâni, între 8 şi 10 tone de hribi. Ciupercile, adunate din pădure, au fost sortate, curăţate şi congelate. Acum a sosit vremea să fie ambalate şi trimise în Italia, potrivitStirile ProTv.