Kremlinul este convins că gazoductul Nord Stream 2 nu va face Germania dependentă de Rusia, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției de la Moscova, după ce președintele SUA, Donald Trump, a afirmat că Germania este dependentă de hidrocarburile rusești.

Ruta Nord Stream 2Foto: Gazprom

"Cât privește dependența Germaniei ca un cumpărător major de gaze (rusești, n.red.) - nu putem fi de acord cu asta, pentru că astfel de livrări de gaze nu duce la dependența unei țări de alta, însă completează dependența mutuală", a subliniat Peskov.

El a adăugat că proiectul va reprezenta un garant al stabilității, informează site-ul agenției de știri Tass, preluat de Mediafax.

"În ceea ce privește diversele atacuri asupra acestui proiect comercial (Nord Stream 2), așa cum am mai spus înainte, considerăm că sunt o manifestare a competiției incorecte", a mai afirmat oficialul rus.

Peskov a mai adăugat că afirmațiile părții americance sunt "o încercare să forțeze cumpărătorii europeni să achiziționeze gaz lichefiat mai scump" din SUA, lucru dezavantajos pentru Europa.

"Protejăm Germania, protejăm Franța, protejăm toate aceste țări. Și apoi numeroase țări încheie acorduri pentru gazoducte cu Rusia, varsă miliarde de dolari în cuferele Rusiei (...) Este foarte nepotrivit", a declarat Donald Trump, cu la summitul NATO de la Bruxelles.

Criticile lui Trump privind afacerile în domeniul energiei dintre Germania și Rusia se referă la gazoductul submarin Nord Stream 2, care va permite transportul direct de gaze naturale din Rusia spre Germania, evitând teritoriul unor țări ca Ucraina sau Polonia.

Cancelarul german Angela Merkel și-a exprimat susținerea pentru proiectul Nord Stream 2. Asta în pofida criticilor venite din partea SUA și dinspre unele țări europene, în special Polonia, care au avertizat că sporirea importurilor de hidrocarburi rusești ar amplifica dependența Europei de Moscova.

Berlinul susține însă că proiectul Nord Stream 2 este unul privat, în care nu sunt folosite fonduri publice.