Miniștrii de interne austriac, german și italian nu au reușit să se pună de acord cu privire la politicile lor împotriva imigrației, potrivitLe Monde.

HotNews.roFoto: Hotnews

În cadrul unei întâlniri care a avut loc la Berlin, la jumătatea lunii iunie, între Sebastian Kurz, tânărul cancelar austriac și Horst Seehofer, președintele Uniunii Sociale Creștine din Bavaria (CSU) și ministrul de interne al guvernului german, primul a salutat existența unei "axe de voluntariat în lupta împotriva imigrației ilegale" între Viena, Roma și Berlin.

Folosirea termenului "axă", concretizată în special pentru că a reamintit de alianța germano-italiano-japoneză a celui de-al Doilea Război Mondial, a declanșat o controversă. Dar, dincolo de această alianță a "antimigranților", este pusă sub semnul întrebării existența unei șanse de a se contura deoarece fiecare dintre cei trei miniștri implicați promovează, în esență, soluții naționale și contradictorii.

Cei trei s-au întâlnit pentru prima dată la Innsbruck, pe 11 și 12 iulie, dar nu a apărut nimic concret în urma acestor discuții.

Seehofer, care în cele din urmă a reușit să-și pună în aplicare "planul-master" împotriva imigrației ilegale cu ajutorul Angelei Merkel, după două săptămâni de dispariție, intenționează să scoată din Germania migranții care ar fi a solicitat azil într-o altă țară a UE.

Pe 5 iulie cu ocazia vizitei sale la Viena, președintele CSU a calmat imediat "jocul" cu Austria, spunând că acești migranți nu vor fi întorși în această țară - prin care au trecut în cursul migrației - ci direct în statul în care au solicitat azil, astfel cum se prevede în acordurile de la Dublin.

Conform relatărilor din publicația “Bavarezul“, "trei sferturi din dublinezii" care au trecut prin Grecia sau Italia, trebuie retrimiși în aceste țări . Cu toate acestea, Matteo Salvini repetă de la preluarea mandatului la sfârșitul lunii mai, că Italia nu dorește să recupereze migranții salvați pe mare. "Italia nu va recupera niciun migrant reprimat până când Europa nu își va închide granița din afara Uniunii ", a declarat el miercuri seara, după o întâlnire bilaterală cu Seehfer.

Seehofer și Salvini s-au angajat să continue discuțiile și speră să găsească o soluție „până la sfârșitul lunii iulie“ sau „începutul lunii august“. Întâlnirea cu Salvini a fost „pozitivă“, a spus el, dar a adăugat încă se așteaptă la „discuții dificile“, înainte de a ajunge la o „soluție reală“.

Singurul lucru care se regăsește cu siguranță în „axa“ șubredă austro-italiano-germană este voința de a realiza închiderea completă a frontierelor externe ale Uniunii și de a elimina complet problema posibilei relocări a refugiaților.