Președintele american, Donald Trump, a anunțat joi că aliații din NATO s-au angajat să majoreze cheltuielile de apărare și că Alianța este acum mult mai puternică decât în urmă cu două zile, înainte de începerea summitului de la Bruxelles, scrie Reuters. Procentul de 2% din PIB cheltuieli alocate NATO va fi atins într-un timp scurt de ani, a adăugat el.

HotNews.roFoto: Hotnews

Trump a fost întrebat de un reporter dacă în opinia sa este posibilă retragerea SUA din NATO fără aprobarea Congresului.

„Cred că probabil aș putea, dar acest lucru nu este necesar”, a răspuns președintele american.

„Am un mare respect pentru Germania, bunicul meu era din Germania”, a adăugat el.

Despre Nord Stream 2: ”Sunt foarte îngrijorat de gazoduct, nu îmi place gazoductul”

Despre anexarea Crimeii de către ruși: Președintele Obama a permis ca acest lucru să se întâmple. Au construit poduri către Crimeea, un port pentru submarine, miliarde de dolari. A fost în mandatul lui Obama, nu a fost în mandatul meu. Eu nu aș fi permis să se întâmple. Ce se va întâmpla cu Crimeea nu pot să vă spun, dar nu sunt fericit în privința asta.

Despre Vladimir Putin: Este un competitor. Nu e dușmanul meu. E un prieten? Nu, nu îl știu atât de bine. Sper că ne vom înțelege bine, dar în cele din urmă e un competitor, eu reprezint SUA, el reprezintă Rusia. Nu e o chestiune de dușmani sau prieteni. Sper ca într-o zi să fim prieteni.

Întrebat dacă Vladimir Putin este o amenințare de securitate pentru Europa: Nu vrem să fie și de aceasta avem NATO și cel mai mare buget pentru Apărare în SUA.

„Vrem pace în toată lumea, acesta este scopul meu numărul 1”, a încheiat Trump.

Vom reveni cu amănunte.