Liderii NATO au făcut apel la toate națiunile să mențină o ”presiune fermă” asupra Coreii de Nord, inclusiv la implementarea în totalitate a sancțiunilor Națiunilor Unite, pentru a convinge Republica Populară Democrată să renunțe la programul nuclear, chimic și la armele biologice, relatează Reuters.

Poza de familie, summit-ul NATOFoto: NATO.int

Aliații și-au exprimat totodată îngrijorarea cu privire la testele de rachete din ce în ce mai intense ale Iranului și au spus că alianța a fost angajată ”permanent pentru a se asigura că programul rămâne pașnic”.

Declarația summitului semnată de cei 29 de lideri NATO a reiterat sprijinul total al alianței pentru ”denuclearizarea ireversibilă și complet verificabilă a Peninsulei Coreene”.

Potrivit declarației, aliații solicită Coreii de Nord să respecte toate obligațiile sale internaționale, să elimine rachetele balistice, dar și armele nucleare, chimice și biologice și să renunțe la orice program similar.

De asemenea, liderii solicită națiunilor să mențină ”presiunea fermă asupra Coreii de Nord, inclusiv prin implementarea în totalitate a sancțiunilor existente din partea Națiunilor Unite”.

Liderul nord-corean Kim Jong-un a promis la un summit fără precedent de pe 12 iunie, în Singapore, cu președintele Donald Trump, să facă pași către denulearizarea Peninsulei Coreene, dar încă sunt așteptate detalii despre cum și când s-ar putea întâmpla acest lucru.