Președintele american Donald Trump a acuzat miercuri Germania că este "prizoniera" Rusiei, deoarece cumpără de la Moscova "o mare parte din energia sa", într-o declarație făcută înaintea deschiderii summitului NATO de la Bruxelles, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Germania este prizoniera Rusiei deoarece își ia o mare parte din energia sa de la Rusia", a declarat el, într-un mic dejun de lucru cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

"Germania îmbogățește Rusia. Plătește miliarde de dolari Rusiei pentru aprovizionările cu energie și noi trebuie să plătim pentru a o apăra de Rusia. Cum să explici asta? Nu e corect"", a acuzat el.​

"Germania este controlată total de Rusia", a susținut președintele american. "Își procură 60% din energie din Rusia. Cred că e un lucru foarte rău pentru NATO, care nu ar trebui să se întâmple", și-a continuat acesta atacul împotriva Germaniei.

Trump a criticat în termeni mai general membrii NATO, care "nu plătesc cât ar trebui" pentru cheltuielile lor militare.

"Apărăm Germania, Franța ... Apărăm toate aceste țări", a subliniat el, apreciind că Statele Unite "plătesc prea mult".

"Este disproporționat și incorect pentru contribuabilii din Statele Unite", a spus Trump.

Cheltuielile militare ale Statelor Unite au reprezentat în 2018 aproape 70% din cheltuielile militare totale ale NATO.

După summitul NATO de miercuri și joi, Trump se va întâlni luni cu omologul său rus Vladimir Putin la Helsinki, pentru un prim summit bilateral.

Înainte de a veni în Europa, Trump a spus că această întâlnire ar putea fi mai ușoară decât summitul NATO.