Senatul american a adoptat marţi o rezoluţie în favoarea Alianţei Nord-Atlantice, cu mai puţin de o ziînaintea Summitului NATOcare începe miercuri la Bruxelles, transmite dpa, citată de Agerpres.

Donald TrumpFoto: Flickr

Rezoluţia, având un caracter nonlegislativ şi adoptată cu 97 de voturi pentru şi două voturi împotrivă, este văzută ca o mustrare la adresa preşedintelui american Donald Trump, care a criticat constant NATO, în opinia sa o organizaţie ”desuetă”.

Solicitarea liderului de la Casa Albă ca toate ţările membre NATO să-şi respecte angajamentul de a aloca cel puţin 2% din PIB pentru apărare este totuşi susţinută în SUA.

Cererea preşedintelui american nu este de dată recent şi reprezintă un ecou al apelurilor fostului preşedinte Barack Obama şi secretarului general al NATO.

Cele 29 de ţări membre NATO s-au angajat să aloce cel puţin 2% din PIB pentru cheltuielile lor de apărare, obiectiv având ca termen anul 2024. Până în prezent, patru state (Grecia, Estonia, Marea Britanie şi SUA) au atins acest nivel, iar alte patru - Lituania, Letonia, Polonia şi România - vor ajunge la el până la sfârşitul anului, a declarat marţi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Acest dezechilibru îl nemulţumeşte pe Donald Trump, care consideră anormal ca Germania, prima economie europeană, să aloce apărării numai 1,24% din PIB.​