Mai multe lanţuri de supermarketuri din țara noastră și-au anunțat clienții să returneze unele dintre produsele congelate cumpărate, după ce ANSVSA a anunțat că a fost notificată oficial că și România ar putea fi printre țările afectate de produsele contaminate cu bacteria Listeria Monocytogenes, bacterie ce a provocat deja nouă decese în Europa.

Legume congelateFoto: Flickr/ siddhu2020

Autoritatea Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară anunțase la sfârșitul săptămânii trecute că a primit notificare în legătură cu prezenţa în România a produselor congelate ale companiei Greenyard din Ungaria, suspectate de contaminare cu Listeria Monocytogenes și pentru care s-a iniţiat retragerea preventivă din magazine în toate statele membre.

Ca urmare a acestei suspiciuni privind o contaminare microbiologică, mai multe lanțuri de magazine au decis retragerea/ rechemarea unor produse congelate, precum mazăre, fasole, porbum, spanac, amestec mexican. Mega Image, Carrefour, Metro sau Profi se numără printre supermarketurile care și-au anunțat clienții să returneze respectivele produse, pentru care vor primi banii înapoi, chiar și fără prezentarea bonului fiscal.

Este doar o măsură de precauție, precizează reprezentanţii magazinelor, care explică: nu înseamnă că mâncarea este contaminată, transmite postul Digi24. Lista completă a magazinelor unde puteți returna cumpărăturile o găsiți pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.

Bacteria a provocat 47 de îmbolnăviri în mai multe țări europene, inclusiv 9 decese.

Totuşi, este posibil să apară noi cazuri din cauza perioadei lungi de incubaţie a liseriozei (de până la 70 de zile). Pentru reducerea riscului infecţiei, consumatorii trebuie să gătească complet legumele congelate, chiar dacă acestea sunt consumate în mod obişnuit fără a fi gătite (de exemplu în salate sau smoothies). Aceste sfaturi se aplică în special consumatorilor cu cel mai ridicat risc de a contracta listerioaza, cum ar fi vârstnicii, femeile însărcinate, nou-născuţii şi adulţii care au un sistem imunitar slăbit, avertizează Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară.

Digi24 precizează, astfel, că sfatul medicilor în acest caz este să fierbem bine legumele și fructele congelate înainte să le mâncăm. Simptomele îmbolnăvirii sunt asemănătoare gripei, dar dacă bacteria pătrunde în sistemul nervos poate provoca stări confuze, convulsii şi pierderea echilibrului.

Anunțurile magazinelor:

__________________

__________________

__________________

__________________

__________________

__________________

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) informase la începutul acestei luni că porumbul congelat şi posibil alte legume congelate sunt sursa probabilă a contaminării cu bacteria Listeria Monocytogenes care afectează mai multe țări europene (Austria, Danemarca, Finlanda, Suedia şi Marea Britanie). Până în data de 8 iunie 2018 fuseseră raportate 47 de cazuri, inclusiv nouă decese, potrivit EFSA.

Aceleaşi tulpini de Listeria Monocytogenes au fost detectate în legumele congelate produse de aceeaşi companie din Ungaria în 2016, 2017 şi 2018, ceea ce sugerează că tulpinile au persistat în fabrica de procesare în pofida procedurilor de curăţare şi dezinfecţie efectuate.

În 29 iunie 2018, Oficiul pentru siguranţa alimentară din Ungaria a interzis comercializarea tuturor legumelor congelate şi a produselor congelate mixte produse de fabrica afectată în perioada august 2016 - iunie 2018, solicitând retragerea lor imediată şi aducerea produselor în fabrică, pentru a se reduce riscul infectării.

La rândul său, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară (ANSVSA) a anunțat, vinerea trecută, că a fost notificată oficial, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, de către Punctul Naţional de Contact al Ungariei cu privire la includerea României pe lista de distribuţie a produselor congelate aparţinând companiei Greenyard din Ungaria, pentru care s-a iniţiat retragerea preventivă în toate statele membre.

Potrivit Autorităţii, în această notificare nu s-au transmis buletine de analiză care să indice prezenţa Listeria monocytogenes în produsele congelate de pe piaţa din ţara noastră. "Toate noile informaţii primite au fost diseminate structurilor teritoriale ale ANSVSA implicate, pentru a verifica procedurile de retragere şi rechemare a firmelor distribuitoare şi a celor care comercializează produsele, incluse pe lista de distribuţie comunicată vineri", a precizat sursa citată.

"Având în vedere implicarea mai multor state membre în acest caz, Comisia Europeană, prin DG SANTE va organiza, în data de 11 iulie, o teleconferinţă cu toate statele membre pentru a discuta aspecte legate de gestionarea situaţiei generată de prezenţa Listeria monocytogenes în porumbul congelat şi, posibil alte legume congelate. Subiectele discutate în cadrul teleconferinţei vizează măsurile intreprinse de către autorităţile competente din Ungaria în acest caz, un schimb de opinii privind măsurile de gestionare a riscurilor luate la nivelul statelor membre, precum şi recomandari ale DG SANTE faţă de această situaţie", a informat ANSVSA.

Anterior, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară (ANSVSA) anunţase vineri că firma producătoare Greenyard a retras "pe baza pricipiului precauţiei" toate produsele congelate comercializate de pe piaţa din Europa, inclusiv din România.

"În conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu procedurile ANSVSA, operatorii vor transmite Autorităţii anunţul privind rechemarea produselor cu detalii despre produse şi recomandări pentru consumatori, care se postează pe site-ul ANSVSA, la modulul Siguranţa Alimentelor şi Sănătate Publică, secţiunea Rechemare/Retragere produse alimentare. ANSVSA monitorizează permanent situaţia", precizează sursa citată.