Orașul Moradabad, în care locuiesc aproximativ 900.000 de persoane, a fost cândva denumit capitala alamei din India. Acum este cunoscut ca un centru pentru prelucrarea deșeurilor electronice, potrivitThe Guardian.

electroniceFoto: YouTube

În Moradabad, întreaga comunitate se distinge prin prelucrarea deșeurilor electronice. Peste tot se pot vedea localnicii curățând cenușa de pe e-deșeuri arse și folosind site pentru a recupera fragmente de metal.

Femeile și copiii se împart pentru a separa componentele, deschizând obiectele și sortând bucățile din aur, argint și cupru. Odată ce s-au realizat dezmembrarea și separarea componentelor de bază, se urmăresc diferite metode de extracție: de obicei arderea, măcinarea, spălarea sau scufundarea în acid.

Această economie de e-deșeuri este înfloritoare, iar materialele periculoase, exportate din lumea bogată dezvoltată, continuă să afecteze doar orașele din țările în curs de dezvoltare.

Potrivit unui raport al Centrului Indian pentru Știință și Mediu, industria de alamă a suferit o lovitură severă din 2008. Reducerea cererii a determinat oamenii practicanți în prelucrarea metalelor să facă mutarea "naturală" în industria deșeurilor electronice, iar fluxurile de deșeuri electronice a început să sosească din întreaga lume.

Cuprul a reprezentat de departe cea mai mare proporție de metal recuperat în acest proces de extracție, iar în mare parte a fost vândut înapoi industriei de alamă din oraș.

Această industrie a deșeurilor electronice se bazează pe ceea ce antropologul Anna Tsing numește "capitalismul de salvare", în care se câștigă valoare cu puțin control și reglementare capitalistă.

Într-adevăr, multe dintre tranzacțiile și restricțiile care caracterizează Moradabad depind de o economie locală, necapitalistă care are propriul sistem de valori. Familiile lucrează în condiții dificile pentru a susține o rețea elaborată de schimburi.

Dar această economie informală creează valoare întreprinderilor capitaliste care beneficiază de activitatea semi-clandestină.

În absența unei codări internaționale standard care să definească în mod clar ce reprezintă deșeuri periculoase sau toxice, devine relativ ușor de contrabandă transfrontalieră. Aceasta este facilitată de o serie de actori și instituții care populează comerțul cu deșeuri și gestionează fluxurile de deșeuri.

E-deșeurile vor continua să afecteze subcontinentul. Offshoringul deșeurilor industriale periculoase din țările din lumea a treia în lumea a treia este dificil de urmărit, identificat și cuantificat, dar există dovezi care sugerează că descărcările ilegale continuă să fie instabile și necontrolate.