​În absența lui Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și a Vioricăi Dăncilă, la recepția de la ambasada SUA de Ziua Independenței, președintele Klaus Iohannis a susținut că, pentru a consolida și dezvolta parteneriatul strategic cu Statele Unite, România are nevoie „de stabilitate, un sistem de justiție puternic și independent, o guvernare transparentă și responsabilă, care chiar respectă statul de drept”. ​

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Șeful statului a afirmat este „ferm angajat în a acționa astfel încât țara noastră să rămână același actor implicat, responsabil și stabil, care își respectă angajamentele asumate – la nivel bilateral și multilateral – și care își consolidează capacitatea de a fi un furnizor de securitate şi de a proiecta valorile noastre comune în regiune” .

Iohannis a pledat pentru extinderea parteneriatului strategic cu Statele Unite, inclusiv în domeniul economic, menționând investițiile din energie.

„Cooperarea dintre România și Statele Unite în plan politic, militar și de securitate a ajuns la un nivel excepțional. Încurajez, totodată, identificarea de soluţii creative şi eficiente pentru a consolida, în continuare, și dimensiunea economică, inclusiv prin investiții şi proiecte de afaceri comune în domenii strategice de interes reciproc – cum este, de exemplu, cel energetic”, a spus el.

Ca o condiție pentru acest lucru să fie posibil, a precizat Iohannis, este nevoie de stabilitate, predictibilitate și o guvernare responsabilă.

„Pentru ca acest obiectiv, alături de altele, să fie posibil, avem nevoie de stabilitate, predictibilitate, un sistem de justiție puternic și independent, o guvernare transparentă și responsabilă, care chiar respectă statul de drept. Toate acestea nu reprezintă o opțiune, ci singura alegere pe care putem să o facem pentru o Românie sănătoasă şi puternică, partener strategic al Statelor Unite ale Americii și stat membru al Uniunii Europene și al NATO”, a spus Iohannis, mulțumind SUA pentru sprijinul constant.