Karina Ţurcan, femeia originară din Republica Moldova și care a fost arestată în 15 iunie în Rusia, este suspectată că a transmis informații secrete României, în spatele căreia s-ar putea afla Statele Unite, legate de livrările de energie către Crimeea și teritoriile separatiste pro-ruse din estul Ucrainei, scrie în ediția de luni ziarul rus RBK, preluat de AFP.

Karina TurcanFoto: Hotnews

Membră în comitetul de conducere al companiei semi-publice de electricitate Inter-RAO, Karina Țurcan, de naționalitate română și rusă, a fost arestată în 15 iunie, potrivit primelor informații apărute în presa rusă.

Săptămâna trecută, justiția a confirmat agențiilor rusești de presă reținerea unei femei cu acest nume, fără a oferi însă detalii legate de acuzațiile care o vizează.

Karina Țurcan este acuzată că a furnizat informații "asupra negocierilor pentru livrările de electricitate către Crimeea și republicile din Donbas", a precizat cotidianul financiar RBK, care citează o sursă din serviciile rusești de securitate.

"Am primit informații din partea informațiilor externe rusești, potrivit cărora cineva transmitea informații României, membră a NATO, în spatele căreia s-ar putea afla Statele Unite", a declarat această sursă, care o acuză pe Țurcan că se află la originea acestei scurgeri de informații.

Acest lucru "a durat peste un an", a indicat sursa citată, care subliniază că Țurcan "avea contacte cu toți înalții funcționari ruși din Ucraina".

Karina Țurcan transmitea "informații politice despre cine lucra cu noi (Rusia, n.r.) în Ucraina, Coreea de Nord, Crimeea și alte regiuni unde furnizăm electricitate, care cooperează, care refuză, cu cine discutăm, care sunt problemele, strategiile", a adăugat această sursă.

Președintele rus Vladimir Putin este "desigur" la curent cu acest dosar, a declarat într-o conferință de presa purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, fără a face alte comentarii.

Peninsula ucraineană Crimeea era aproape total dependentă de Ucraina pentru aprovizionarea cu electricitate, în momentul anexării sale de către Rusia, în martie 2014. De atunci, a suferit mai multe întreruperi de curent, în special la sfârșitul lui noiembrie 2015, după sabotarea unei linii de înaltă tensiune care venea din teritoriul ucrainean.

Aceste întreruperi repetate au determinat Moscova să construiască un "pod electric" spre peninsulă prin strâmtoare Kerci și să investească masiv pentru modernizarea infrastructurilor electrice.

Karina Ţurcan, o femeie originară din Republica Moldova, a fost arestată în Rusia, fiind acuzată de spionaj în favoarea României, aceasta riscând până la 20 de ani în închisoare dacă va fi găsită vinovată.Ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat miercuri că femeia are și cetățenia română.

Karina Țurcan nu mai are cetățenia modovenească din 2016, potrivit unui decret semnat de președintele de atunci al Moldovei, Nicolae Timofti. Decretul poate fi consultat pe site-ul ambasadei Moldovei din Germania (sursa - unimedia.md).Măsura arestării preventive a fost luată de Tribunalul din Lefortovo, în urma cererii procurorilor. Ţurcan va sta în arest până pe 13 august.

Inter RAO este una dintre cele mai mari companii de stat în energie din Rusia. Aceasta este condusă de Boris Kovalciuk, fiul lui Iuri Kovalciuk, principalul acționar al Rossia Bank și un apropiat al lui Vladimir Putin, potrivit Reuters. Iuri Kovalciuk, cu o avere estimată la 1.4 miliarde de dolari, a fost pe lista cetățenilor ruși supuși sancțiunilor SUA, fiind prezentat drept consilierul și „casierul lui Putin”.

Potrivit site-ului companiei ea este născută în 1974, în 1999 a absolvit Universitatea Liberă Internațională din Moldova, specialitatea „Drept economic“.

Țurcan se ocupa în cadrul companiei de supravegherea operațiunilor legate de exportul și importul de energie electrică, Inter RAO fiind singurul furnizor autorizat pe piețele din China, Finlanda și Țările Baltice. Între 2011 și 2012, Țurcan era șefa divizilor „Europa” și Moldova, Ucraina și România, în perioada 2010 -2011. În raportul anual al Inter RAO pentru anul 2017 se menționează că Țurcan este un cetățean rus și deținea și acțiuni la companie.