Rectorii universităţilor din Consorţiul ”Universitaria” au discutat, la Cluj-Napoca, despre necesitatea adoptării unor măsuri privind calitatea învăţământului superior, finanţarea acestuia, necesitatea reevaluării şcolilor doctorale şi a criteriilor de clasificare a universităţilor, si au cerut depolitizarea totală a conducerii Consiliului Naţional al Rectorilor, scrie news.ro.

Mircea Dumitru, rector Universitatea BucurestiFoto: Agerpres

Rectorii celor mai importante universități din România solicită să fie implicaţi în procesul de pregătire a noii legi a Educaţiei, iar la finalul dezbaterilor de duminică au adoptat o rezoluţie care prevede propuneri concrete.

”Consorţiul Universitaria apreciază că datoria Consiliului Naţional al Rectorilor este şi aceea de a reprezenta universităţile în relaţia cu factorul politic şi, în anumite segmente de activitate, chiar cu societatea civilă. Pentru a-şi îndeplini corect şi eficient această funcţie, conducerea Consiliului Naţional al Rectorilor trebuie să fie complet depolitizată (…) prin neimplicarea totală a membrilor acesteia în orice activitate de natură politică”, se arată în rezoluţia adoptată, duminică.

De asemenea, Consorţiul ”Universitaria” solicită ca rolul şi impactul universităţilor membre în Consiliul Naţional al Rectorilor să fie proporţionale cu locul universităţii respective în sistemul de învăţământ superior din România, confirmat de performanţa şi prestigiul instituţiei de învăţământ, precum şi de dimensiunea comunităţii academice.

”Întrucât valoarea egală a votului fiecărei universităţi nu reflectă realitatea reprezentativităţii în sistemul de învăţământ superior românesc, este imperios necesar să se identifice soluţii de echivalare a valorii votului fiecărei universităţi cu ponderea reală a universităţii respective în sistemul academic românesc, respectiv dimensiunea instituţiei, impactul internaţional şi activitatea de cercetare”, se mai arată în Rezoluţia Consorţiului.

Reuniunea Consorţiului Universitaria a readus în prim plan problemele legate de finanţarea universităţilor, participanţii apreciind că realitatea şi ultimele decizii guvernamentale nu răspund aşteptărilor şi nevoilor de dezvoltare ale universităţilor.

”În acest context, solicităm Ministerului de Finanţe ca veniturile proprii ale universităţilor să rămână la dispoziţia acestora fără a fi necesară deblocarea soldurilor de către ministerul de resort”, au transmis reprezentanţii Consorţiului, duminică, la finalul dezbaterilor.

Pe de altă parte, reprezentanţii universităţilor susţin implicarea activă a Consorţiului ”Universitaria” în comisiile de analiză şi elaborare a modificărilor Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, apreciind că ”orice discuţie referitoare la o nouă lege a educaţiei nu poate fi legitimă fără implicarea reprezentanţilor universităţilor membre ale Consorţiului – universităţile româneşti clasate pe primele poziţii la nivel naţional în ierarhizările internaţionale, în topul preferinţelor angajatorilor şi ale studenţilor”.

Mai mult, membrii Consorţiului Universitaria solicită redistibuirea de către MEN a locurilor bugetate rămase neocupate în urma sesiunii de admitere din iulie, la nivel naţional, către universităţile din Consorţiu, având în vedere că cifrele de şcolarizare ale acestora au fost reduse în urma alocării preliminare din luna aprilie.

Din Consorţiul Universitaria fac parte Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea de Vest din Timişoara şi Academia de Studii Economice din Bucureşti.