​Evenimentele vin, trec și apoi se uită, fiind înlocuite în memoria de scurtă durată cu alte evenimente. De aceea, vă propunem o sinteza săptămânală cu cele mai interesante evenimente de la noi și din lume, cel puțin cu cele care ne-au reținut nouă atenția. O colecție de texte pe care să le puteți savura în fiecare sămbătă la cafeaua de dimineață. Lectură plăcută!

HotNews.roFoto: Hotnews

POLITIC:

  • Sentința dată joi lui Liviu Dragnea prin care liderul PSD a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, nu este definitivă şi poate fi contestată, atât de Liviu Dragnea, cât şi de procurorii anticorupţie. Cazul va fi judecat de un complet de cinci magistraţi.
  • În mod normal, o asemenea sentință ar trebui să ducă la demisia din fruntea Camerei Deputaților, dar Liviu Dragnea a declarat că acest lucru nu se va întâmpla. Mai mult, s-a decis ca socialiștii pe care-i conduce să fie ”mult mai fermi și mai radicali cu ce trebuie să facem. Nu mă sperie nici Iohannis, nici Hellvig, nici Kovesi, nici Pahonțu, nici Ponta, nici alții!”.
  • După ce premierul Dăncilă și miniștrii săi au criticat Justiția, Înalta Curte le-a atras atenția că ”Membrii executivului sau legislativului nu au căderea să aprecieze în ce măsură o hotărâre judecătorească va fi menţinută sau nu în căile de atac şi nici nu au competenţa legală de a constata că aplicarea legii este sub influenţa arbitrariului, toate aceste competenţe aparţinând instanţelor de control judiciar sau Inspecţiei Judiciare”. Corect, dar degeaba.
  • Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat vineri, la scurt timp după ce Liviu Dragnea a anunţat că nu va demisiona din nicio funcţie pe care o are, că "PSD va merge rapid până la capăt", fiind deja stabilit "un plan foarte bine pus la punct. ”Până la capăt înseamnă că trebuie să reinstalăm normalitatea în România. Legat de chestiunea cu suspendarea,trebuie mai întâi să vedem şi ce decide Iohannis. Dacă nu o respectă, ştim exact ce avem de făcut, vom ieşi în secunda numărul doi în spaţiul public şi o să anunţăm între poporul român ce facem. Noi credem că e ultima săptămână în care domnul Iohannis va mai citi. Avem susţinere populară, asta trebuie să înţeleagă cei care ne critică, le place sau nu le place. Dacă nu le place, vor veni la vot", explică Ștefănescu.

SOCIAL, ECONOMIC:

  • Poetul Vasile Leac a stat două luni în Indonezia, unde a împărțit recent o rezidență cu alți artiști. Când s-a întors în București, s-a mirat: „Ce-i cu liniștea asta, frate? Parcă toți sunt zombi.” L-am rugat, prin urmare, să profite de liniștea de care vorbește și să descrie Indonezia în 10 cadre. Ca să știi și tu la ce să te-aștepți dacă treci pe-acolo vara asta. Sau în altă vară. Indonezia în 10 cuvinte.
  • Cât să fie de atunci? 40 de ani bătuți pe muchie. Pentru o viață de om înseamnă mult. Pentru profesorul Bogdan Enescu înseamnă chiar viața lui, deși, matematic, ar ieși doar ceva mai mult de două treimi. Acum 40 de ani, liceanul din Buzău câştiga medalia de aur la Olimpiada Internațională de Matematică și devenea oficial cel mai bun matematician dintre toți elevii lumii. Cel mai bun matematician de până în 20 de ani. Aurul lui Enescu.
  • Străinii vor plăti ca să stea în Marea Britanie, după Brexit. Aproximativ patru milioane de cetăţeni europeni trăiesc în Marea Britanie, unde beneficiază în prezent de o libertate de circulaţie care va lua sfârşit la încheierea perioadei de tranziţie de 21 de luni după Brexit, prevăzut pentru 29 martie 2019

ÎN LUME:

  • Astronautul Buzz Aldrin (Apollo 11) și-a dat în judecată familia, inclusiv pe fiul său, Andy Aldrin, pe fostul manager Christina Korp și mai multe fundații, acuzându-i că ar fi profitat de averea lui. Buzz susține că Andy Aldrin și Korp au folosit cardurile de credit personale ale fostului astronaut, artefactele sale și conturile sociale în scopuri proprii.

BONUS:

  • Cară-te de lângă prosopul meu de plajă!. Bărbații au tendința de a "pretinde" mai mult teritoriu decât femeile când se află la plajă. Forma teritoriului "marcat" de germani si americani e mai mult circulara. Francezii prefera o forma usor eliptica. Americanii vor cele mai mari spații personale în jurul prosopului urmați de germani și apoi de francezi.

Cele mai populare 25 de superstiții din lume:

  • Românii au o vorbă: La cel sărac, nici boii nu trag. Acum, au mai venit și oamenii de știință să mai pună o cocoașă pe spatele celor aflati in impas financiar. Ei au validat stiintific faptul ca oamenii care au probleme cu banii si se gandesc la cum sa si le rezolve pierd echivalentul a 13 puncte din IQ sau al unei nopti de somn, fiindu-le afectata capacitatea de a  gestiona sarcini mai complicate
  • De ce plângem atunci când suntem fericiți? O teorie sugerează că plânsul este de fapt un gest social conceput care demonstrează vulnerabilitatea ființei umane, combinat cu dorința a solicita simpatie și care promovează încrederea socială și nevoia de atașament.

Oare ne-am putea înregistra visele? (are subtitrare în română):

TED Talks. Ce ne motivează să muncim? Contrar părerii populare, nu e vorba doar despre bani. Dar nu e nici chiar bucurie. Se pare că cei mai mulți dintre noi prosperă progresând constant și având un țel. Economistul comportamental Dan Ariely prezintă două experimente revelatoare ce dezvăluie atitudinile noastre neașteptate și nuanțate față de semnificația muncii noastre.