Epoca de aur a lui Nea Nicu nu e istorie. A luat-o cu împrumut Liviu Dragnea să o ducă mai departe. Nu știu să fi fost aplauze, dar sigur a fost unanimitate pentru tezele din iunie ale șefului PSD care, în doar opt minute, cât i-a durat discursul, ne-a pus în față o Românie după sufletul său.

HotNews.roFoto: Hotnews

Probabil, pentru prima oară de când e premier, și Viorica Dăncilă a fost fericită că a nimerit-o bine când a spus că Guvernul PSD va face totul ca să reducă democrația. Liviu Dragnea i-a dat dreptate.Merge până la capăt, așa a zis. Pentru început suspendă Parlamentul. Aproape cu lacrimi în ochi, cerându-și iertare românilor că a greșit când le-a dat pe mână senatorilor și deputaților Legile Justiției și Codurile Penale, lăsându-i pe atâția oameni de nădejde să fie târâți prin tribunale din cauza acelui „articol sovietic” privind abuzul în serviciu. Acum, gata, mâna Vioricăi Dăncilă este pregătită să semneze niște ordonanțe.

Liviu Dragnea a promis să fie mai ferm și mai radical. Va trece și la suspendarea Constituției poate. CCR poate veghea la asta cu succes cum a dovedit-o. Pentru că lui Liviu Dragnea nu-i e frică de nimeni, cum a zis, nici de Iohannis, nici de Hellvig, nici de Kovesi.

Adevărat. Lui Liviu Dragnea îi e frică să ajungă la închisoare, iar, dacă pentru asta e nevoie să dea foc cetății, cu toată lumea în ea, o va face. Ceea ce a anunțat șeful PSD în această seară este foarte clar:

  • Legile Justiției și modificările Codurilor Penale vor fi trecute prin ordonanță de urgență, pentru că Parlamentul îl încurcă cu atâtea amânări. Interesul său este clar: redefinirea abuzului în serviciu îl scapă de condamnare.
  • Klaus Iohannis va fi suspendat dacă nu execută ordinul CCR de a o revoca pe Kovesi.
  • Hellvig, șeful SRI, este pus și el în gardă. La mâna lui Liviu Dragnea sunt legile siguranței naționale, care o includ și pe cea de organizare și funcționare a serviciului.
  • Justiția nu trebuie să fie oarbă, ci să vadă bine cu cine are de-a face. Dragnea a vorbit de condamnările în dosarul său ca despre „execuții în masă”. Singurul judecător curajos a fost cel care a vrut să-l achite.

Așa arată România lui Liviu Dragnea, în opt minute, pe ceas. „Decizia mea e foarte fermă: rămân la conducerea PSD pentru a duce toate aceste lucruri la capăt”, a promis, fără să clipească. Cine îl mai poate opri? Opoziția, Președintele, Strada? Răspunsul trebuie dat foarte repede. Altfel, perspectiva este colonia.