Cel mai mare producător de oțel din India, JSW Steel, este așteptat să lanseze o ofertă pentru combinatul ArcelorMittal Galați, din România, au declarat vineri mai multe surse apropiate negocierilor, citate de Reuters, scrie Mediafax.

ArcelorMittalFoto: ArcelorMittal

ArcelorMittal, cel mai mare producător de oțeluri din lume, este obligat să pună în vânzare șase active europene, printre care și fostul Sidex Galați, pentru a obține aprobarea autorităților de concurență din UE la achiziționarea fabricii italiene Ilva.

Analiștii băncii de investiții Jefferies, citați de Reuters, estimează că valoarea combinată a activelor scoase de ArcelorMittal la vânzare este cuprinsă între 752 și 940 de milioane de dolari, iar cel mai mare dintre aceste active este unitatea de la Galați.

Potrivit surselor Reuters, Bank of America-Merrill Lynch se va ocupa de această vânzare, pe care intenționează să o finalizeze până la sfârșitul anului 2018.

De cealaltă parte, JSW Steel dorește să-și extindă capacitatea de producție a oțelului în afara Indiei cu 10 milioane de tone pe an.

Anterior, surse din industrie au relatat că Marcegaglia și Metinvest ar fi planificat o ofertă comună pentru fostul Sidex Galați, dar un purtător de cuvânt al Metinvest a declarat pentru Reuters că fabricantul de oțel va licita singur. „Nu luăm în calcul parteneriate sau consorții. Metinvest este un grup puternic, capabil financiar să participe în mod independent la licitația pentru oricare dintre activele propuse de ArcelorMittal”, a spus purtătorul de cuvânt al Metinvest.

La sfârșitul lunii aprilie, vicepremierul român Viorel Ștefan a declarat că după ce ArcelorMittal va vinde combinatul siderurgic de la Galați producția va crește, nu se va restrânge, pentru a se respecta regulile europene de concurență. „Sidex face parte dintr-un pachet mai mare format din 7 combinate, din care 6 vor trebui preluate de un singur investitor. Tranzacția va fi monitorizată astfel încât să urmeze o creștere de producție la aceste combinate, nu o restrângere, pentru că altfel ar rezulta efecte nedorite în materie de concurență pe piața laminatelor la cald și la rece. Cesiunea nu se va putea face decât cu acordul explicit al statului român”, a declarat Viorel Ștefan.

„Va exista și o monitorizare post-tranzacție (n.n.- după vânzarea Sidex), pe 5-10 ani, pentru că se vor lua toate garanțiile necesare creșterii afacerii, și nu restrângerii acesteia, la toate unitățile preluate”, a precizat vicepremierul.

Combinatul gălățean se află pe lista cu unități pe care compania ArcelorMittal este dispusă să le vândă pentru a nu încălca regulile legii concurenței și cele privind monopolul.

„În cadrul analizei curente a Comisiei Europene privind achiziția unității Ilva (Italia) - a înaintat o propunere de pachet de separare care să răspundă preocupărilor pe care Comisia le-a ridicat în timpul verificărilor. Pachetul de separare propus include următoarele active: ArcelorMittal Piombino (singura linie de zincare din Italia), ArcelorMittal Galați România, ArcelorMittal Skopje Macedonia, ArcelorMittal Ostrava Republica Cehă, ArcelorMittal Dudelange Luxemburg, Liniile de zincare nr. 4 și 5 de la Flemalle; decaparea, linile de laminare la rece și ambalaje metalice acoperite din Tilleur, toate acestea din Liège, Belgia”, se arată într-un comunicat transmis în aprilie de ArcelorMittal.

ArcelorMittal este lider mondial în industria oțelului și activități miniere, cu prezență în 60 de țări și amprentă industrială în 19 țări. În 2017, ArcelorMittal a înregistrat o cifră de afaceri de 68,7 miliarde de dolari și o producție de oțel de 93,1 milioane de tone.