​Ministerul Educației a recunoscut că i-a dat editurii din subordine un contract de 24 de milioane de lei pentru editarea de manuale, la aproape o lună după ce HotNews.ro publica informația despre atribuirea făcută la presiuni politice. Contractul a fost acordat prin atribuite directă (fără publicarea pe SEAP), ignorând practic o decizie a Curții Constituționale. În acest moment, entitatea cu care Ministerul Educației a încheiat contract pentru manualele copiilor de clasele I-VI nu mai există. Vezi în articol răspunsul Ministerului Educației la solicitarea HotNews.ro.

Carti si manualeFoto: pexels.com
  • Potrivit surselor HotNews.ro, miza centralizării editării și printării de manuale o reprezintă banii care vor fi dați de guvern în cumpărarea, anul viitor, a aparaturii care să permită printarea volumului uriaș de manuale școlare noi pentru toți elevii din țară.
  • Anul acesta, printarea ar fi programată să se desfășoare la Monitorul Oficial, potrivit surselor HotNews.ro, dacă Executivul reușește să transforme din nou EDP din regie în societate.

HotNews.ro a solicitat oficial Ministerului Educației să comunice care sunt contractele pe care le-a încheiat cu Editura Didactică şi Pedagogică în perioada 1 ianuarie - 29 mai 2018, cine a semnat aceste contracte și care este valoarea fiecăruia dintre ele.

Ministerul Educației a răspuns, la solicitarea HotNews.ro, că “între Ministerul Educației Naționale și Editura Didactică și Pedagogică au fost încheiate 2 contracte:

  • Contractul cadru nr. 8913/05.04.2018
  • Contractul subsecvent nr. 37/25.05.2018

Contractul subsecvent nr. 37/25.05.2018 are o valoare de 24.018.594,70 lei (fără TVA)”, iar “obiectul contractului este reprezentat de editarea, traducerea și tipărirea de manuale pentru următorul an școlar”, a spus Ministerul Educației, în răspunsul trimis la întrebările HotNews.ro. Contractul este semnat inclusiv de ministrul Valentin Popa, a mai răspuns instituția.

Potrivit răspunsului Ministerului, și dacă acest contract se derulează și EDP trece la tipărire, elevii de clasele I-VI tot vor avea materii la care nu vor avea în septembrie manuale pe bănci. Ce spune instituția: "Obiectul contractului este reprezentat de editarea, traducerea și tipărirea de manuale pentru următorul an școlar (aproximativ 70% din necesar pentru clasele I-VI, respectiv 65 de titluri și 40 de traduceri pentru minorități, însumând 2.627.855 exemplare). Comparativ, anul trecut s-a tipărit aproximativ același număr de exemplare, dar la un preț/exemplar ușor mai mare, fără traduceri".

Ministerul Educației a ignorat astfel decizia Curții Constituționale din 19 aprilie, potrivit căreia Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.76/2017 – care prevedea transformarea Editurii Didactice şi Pedagogice (EDP) din regie autonomă în societate pe acțiuni – este neconstituţională. Ministerul a încheiat acest contract chiar înainte ca decizia CCR să fie publicată în Monitorul Oficial.

Precizăm că un minister nu poate încheia un contract direct cu o regie autonomă. Pe de altă parte, OUG declarată neconstituțională este singura care specifică faptul că societatea EDP editează manuale școlare la cererea Ministerului Educației.

Ce scria HotNews.ro, in seara de 24 mai 2015: “Presiuni politice la Ministerul Educației ca un secretar de stat să semneze decizia de atribuire directă a contractului de editare a manualelor școlare către Editura Didactică și Pedagogică, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate situației. Presiunile vin în contextul în care Curtea Constituțională a declarat neconstituțională Ordonanța prin care EDP putea edita toate manualele, dar publicarea motivării CCR în Monitorul Oficial întarzie. Potrivit surselor HotNews.ro, contractul este în valoare de 25 milioane lei”.

Răspunsul integral al Ministerului Educației, la solicitarea HotNews.ro:

“Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă comunicăm următoarele:

1. Între Ministerul Educației Naționale și Editura Didactică și Pedagogică au fost încheiate 2 contracte:

  • Contractul cadru nr. 8913/05.04.2018
  • Contractul subsecvent nr. 37/25.05.2018

2. Semnatarii contractului-cadru nr. 8913/05.04.2018 sunt ministrul Valentin Popa,secretarii de stat Ionel Florian Lixandru și Irina Elisabeta Kovacs, secretarul general MEN Dănuț Ghican, directorul general al Direcției Generale Economice, Mihai Păunică, directorul general al Direcției Generale Juridic, Crina Mădălina Ciobanu, directorul Direcției Contencios, Florin Mănuc, directorul Direcției Administrativ și Achiziții, Leonard Curcă, directorul Direcției Minorități, Alexandru Szepesi, directorul general al Direcției Educație Timpurie, Învățământ Primar și Gimnazial, Tania Irimia, consilierul juridic Carmen Marinide, directorul general al Editurii Didactice și Pedagogice, Maria Mihaela Nistor, directorul economic al EDP, Sylvia Niculae și consilierul juridic al EDP, Laurențiu Oprea.

Contractul subsecvent nr. 37/25.05.2018 are o valoare de 24.018.594,70 lei (fără TVA) și a fost semnat de către ministrul Valentin Popa, secretarii de stat Ionel Florian Lixandru și Irina Elisabeta Kovacs, secretarul general Dănuț Ghican, directorul general al Direcției Generale Economice, Mihai Păunică, directorul general al Direcției Generale Juridic, Crina Mădălina Ciobanu, directorul Direcției Contencios, Florin Mănuc, directorul general al Direcției Generale Infrastructură, Mariana Chivu, directorul Direcției Administrativ și Achiziții, Leonard Curcă, directorul Direcției Minorități, Alexandru Szepesi, directorul general al Direcției Educație Timpurie, Învățământ Primar și Gimnazial, Tania Irimia, consilierul juridic Mihaela Mărășescu, directorul general al Editurii Didactice și Pedagogice, Maria Mihaela Nistor, directorul economic EDP, Sylvia Niculae, șeful Serviciu Comercial, Darie George Grosu și consilierul juridic al EDP, Laurențiu Oprea.

Obiectul contractului este reprezentat de editarea, traducerea și tipărirea de manuale pentru următorul an școlar (aproximativ 70% din necesar pentru clasele I-VI, respectiv 65 de titluri și 40 de traduceri pentru minorități, însumând 2.627.855 exemplare).

Comparativ, anul trecut s-a tipărit aproximativ același număr de exemplare, dar la un preț/exemplar ușor mai mare, fără traduceri.

În plus, MEN cumpără editarea și drepturile de autor pentru 4 ani și în următorii ani urmează să plătească doar tipărirea, ceea ce înseamnă mai puțin de jumătate de preț pentru 42% din tiraj.

3. Contractul subsecvent nr. 37/25.05.2018 are viză CFP (control financiar preventiv - n.red.) în perioada 01.04.2018 - 25.05.2018.”

Informații de background

Rămâne de neexplicat de ce Ministerul Educației face manuale noi înainte să modifice curriculumul școlar, demers pe care l-a început, și înainte să realizeze Legea Educației despre care a vorbit cu doar o zi în urmă.

În plus, aceste manuale pe care Ministerul se chinuie să le editeze la EDP sunt pentru clasele I - a VI-a. În afară de clasa a VI-a, care are nevoie urgent de manuale în septembrie conforme programei școlare care se aplică pentru prima dată anul viitor, toate celelalte clase (I - a V-a) au cele mai noi manuale din sistemul educațional românesc: ele au fost realizate print și digital acum 4 ani, sunt conforme programei școlare înnoite de când a fost introdusă clasa pregătitoare. Oficialii au decis să nu prelungească contractele cu firmele care au făcut aceste manuale acum 4 ani.

Vezi aici cum arată acum manualele de la clasă, pe care Ministerul a dat 24 de milioane de lei ca să fie schimbate (sunt mai multe variante de manuale pe fiecare disciplină, profesorii având libertatea să îl aleagă pe cel potrivit clasei sale)

Citește și: