Într-un interviu acordat Agenţiei "Reuters", Papa Francisc critică politicile Casei Albe şi aminteşte de documentul episcopilor: "Populismul nu este răspunsul la drama mondială a imigraţiei şi divizarea familiilor este împotriva principiilor catolicismului", potrivit La Repubblica, citat de Rador.

Papa FranciscFoto: Flickr - Aleteia

Bergoglio a criticat Administraţia Trump şi politicile sale în materie de imigraţie, pornind de la alegerea de a diviza familiile, separând copiii de părinţii intraţi ilegal pe teritoriul SUA. Astfel, Francisc a afirmat, fără ocolişuri, că populismul nu este răspunsul la problema mondială a imigraţiei. Bergoglio a amintit că a sprijinit documentul episcopilor americani care consideră despărţirea copiilor de părinţi "contrară principiilor catolicismului" şi "imorală".

"Nu este uşor, dar populismul nu este o soluţie", a spus Francisc la o întâlnire înregistrată duminică seara. Un interviu deschis, în care suveranul pontif s-a declarat optimist în legătură cu discuţiile care pot duce la un acord istoric în privinţa numirii episcopilor în China.

Episcopul Romei a vorbit şi despre demisia recentă a episcopilor chilieni pentru că au acoperit nişte abuzuri sexuale asupra unor minori comise de preoţi. Papa a reflectat, deci, asupra celor cinci ani la conducerea Vaticanului, şi şi-a apărat leadershipul de criticile făcute de conservatorii care îl acuză că este prea liberal.

În privinţa lui Trump şi a politicilor sale de imigraţie, Francisc a spus încă o dată că este de partea episcopilor locali: "În aceste lucruri respect poziţia conferinţei episcopale", a spus. Populiştii "creează o psihoză" asupra chestiunii imigraţiei, în timp ce societăţile bătrâne precum Europa sunt constrânse să înfrunte "o mare iarnă demografică" şi au nevoie de mai mulţi imigranţi. Fără imigraţie, Europa "va deveni goală".

Francisc a confirmat că se roagă pentru cei care îl critică, pentru cei care spun "lucruri rele" despre el. În interiorul Bisericii, există o parte conservatoare care îl critică continuu. Însă, papa şi-a apărat leadershipul, spunând că viitorul Bisericii Catolice este "pe stradă".

Francisc a comentat şi decizia guvernului italian de a închide porturile pentru accesul navei Aquarius, obligând peste 600 de migranţi să debarce în Spania: "Cred că nu poţi refuza persoanele care vin la tine, trebuie să le ajuţi şi să ai grijă de ele", a spus. "Unele guverne muncesc şi oamenii îşi îmbunătăţesc nivelul de trai", a adăugat. "Ceea ce rezolvă lucrurile este acceptarea, studiul, grija".

Papa Francisc a spus că s-a întristat pentru decizia lui Trump de anul trecut de a impune noi restricţii Cubei. Acordul lui Obama a fost "un bun pas înainte", a explicat. Bergoglio a vorbit şi despre faptul că decizia de a abandona acordul de la Paris pentru a stopa schimbarea climatică i-a provocat "puţină durere din cauza viitorului umanităţii care este în joc" şi a destăinuit că spera ca Trump să se răzgândească.

Francisc a vorbit şi despre "dubiile" cu privire la conducerea sa puse pe hârtie de unii cardinali, printre care conservatorul american Leo Burke. Suveranul pontif a spus că a auzit vorbindu-se despre scrisoarea cardinalilor care îl critică "din ziare...un mod mai puţin ecleziastic, dar cu toţii facem greşeli".

Papa a explicat că este mulţumit de reformele decise pentru a face ca finanţele Vaticanului să fie mai transparente. Banca Vaticanului, care a închis sute de conturi suspecte, "acum funcţionează bine", a spus Jorge Mario Bergoglio. (preluare Rador)