Ministrul italian de Interne Matteo Salvini a sugerat miercuri ca Spania să primească următoarele patru nave care transportă migranţi salvaţi în largul Libiei, deoarece, afirmă el, Spania nu şi-a respectat promisiunile cu privire la primirea de migranţi în trecut, relatează AFP.

Matteo SalviniFoto: Agerpres/EPA

Potrivit proiectului de repartizare a migranţilor în UE, vrut de Comisa Europeană, dar care se află în prezent într-un punct mort, ”Spania ar fi trebuit să primească 3.265 de solicitanţi de azil, însă a primit până acum doar 235 şi poate, deci, să primească următoarele patru vapoare” cu migranţi din Italia, a calculat Salvini într-o conferinţă de presă, după o întâlnire cu omologul său austriac Herbert Kickl, potrivit news.ro.

”Mă refer la două dintre principalele ţări europene care şi-au exprimat generozitatea, solidaritatea şi primirea în aceste ultime zile, Franţa şi Spania”, a declarat Salvini.

”Franţa a prevăzut să primească din Italia 9.816 de imigranţi, iar ea a primit 640, deci mai are (de primit) 9.200”, a notat el.

”Noi cerem Europei să pună mai mulţi oameni şi mijloace în apărarea (Mării) Medietrane”, a subliniat şeful Ligii (extremă dreapta).

Notând că noua operaţiune Frontex - "Themis" - numără 32 de nave, dintre care 30 sunt italiene, ”nu văd, aşadar, ce este european”, a subliniat el.

”Noi vrem ca Europa să investească mai bine şi mai mult. Noi o facem în Turcia, nu văd de ce n-am face-o în (Marea) Medeiterană”, a subliniat el.

”Dacă cineva din Europa crede că Italia trebuie să continue să fie o tabără de refugiaţi se înşală. Italia nu vrea să-i ajute decât pe italieni”, a subliniat el, adăugând că ”acum, în loc să luăm, suntem disponibili să dăm”.

Salvini s-a declarat învrezător în preşedinţia austriacă a UE, care începe la 1 iulie, în vederea schimbării regulamentului de la Dublin, care prevede ca ţara în care sosesc migranţii să-i primească şi să le gestioneze situaţia.

Această reformă este puternic dorită de Italia, dar şi de Grecia sau Spania, ţări mediteraneene în care se concentrează marea majoritate a sosirilor de migranţi în UE.

Salvini a subliniat de asemenea că se va duce ”în zilele următoare” în Libia, ţară din care provine cea mai mare parte a migranţilor care debarcăîn Italia.

Colegul său austriac a anunţat un proiect, iniţiat împreună cu Danemarca, în vederea stabilirii, în anumite regiuni din Balcani, a unor ”centre de primire de solicitanţi de azil cărora li s-a refuzat cererea în Europa, dar care nu sunt primiţi de ţările lor de origine”.