Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova consideră că Andrei Năstase a fost desemnat de electorat ca primar al Chişinăului şi cere o procedură de apel corectă şi transparentă după invalidarea alegerilor municipale, scrie Agerpres.

Andrei NastaseFoto: Facebook - Andrei Nastase

Reprezentanţa UE la Chişinău a dat publicităţii miercuri seară un comunicat în acest sens:

"Având în vedere decizia de ieri a Tribunalului Municipal din Chişinău de a nu valida alegerea lui Andrei Năstase ca primar al Chişinăului, este esenţial ca procedurile de apel să aibă loc în mod corect şi pe deplin transparent. Dl. Năstase a fost ales în scrutinul municipal din 3 iunie cu sprijinul popular al electoratului din Chişinău, aşa cum au recunoscut şi observatorii. Este de maximă importanţă să se respecte voinţa alegătorilor.

Uniunea Europeană aşteaptă din partea Republicii Moldova garantarea funcţionării mecanismelor democratice, conform standardelor internaţionale şi angajamentelor în cadrul Acordului de Asociere UE-Moldova, inclusiv în privinţa alegerilor.

UE a insistat asupra acestor chestiuni la Subcomitetul UE-Moldova pentru Libertate, Securitate şi Justiţie, care s-a întrunit astăzi la Bruxelles".

Declaraţia citată a fost publicată pe pagina de internet a delegaţiei UE în Republica Moldova în timpul manifestaţiei de la Chişinău împotriva nerecunoaşterii alegerii lui Năstase.

Ambasada SUA: Invalidarea neaşteptată şi netransparentă a scrutinului, o evoluţie îngrijorătoare

Și Ambasada SUA, precum şi şeful Misiunii UE la Chişinău, şi-au exprimat miercuri îngrijorarea în legătură cu decizia "neaşteptată şi netransparentă" de invalidare a alegerilor pentru funcţia de primar al Capitalei Republicii Moldova, informează Agerpres, citând portalul Deschide.md.

Într-un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook, reprezentanţa diplomatică a SUA la Chişinău reaminteşte că principiul primordial al unui stat democratic este dreptul poporului de a-şi alege propria conducere și atrage atenţia că invalidarea scrutinului reprezintă o "evoluţie îngrijorătoare, care continuă erodarea încrederii cetăţenilor moldoveni în procesul democratic".

"Statele Unite examinează îndeaproape detaliile referitoare la aceasta decizie şi lucrăm cu partenerii noştri din societatea civilă şi din comunitatea diplomatică pentru a asigura supremaţia valorilor democratice adevărate", mai menţionează mesajul.

De asemenea, ambasadorul UE la Chişinău, Peter Michalko, se arată îngrijorat de decizia instanţei de judecată de a declara nule alegerile locale de la Chişinău. Diplomatul a scris pe Facebook că "voinţa poporului trebuie respectată în orice societate care aspiră să devină democratică".

Referințe: