Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a afirmat marți că migrațiile, un fenomen care dă bătăi de cap liderilor politici din întreaga lume, sunt "inevitabile" și "necesare", scrie AFP.

Antonio GuterresFoto: Captura YouTube

Disputa face ravagii atât în Europa cât și în Statele Unite: ultimele zile au văzut sute de migranți plimbați prin Mediterana, trei țări europene formând o axă împotriva migrației clandestine și administrația Donald Trump căzând sub focul criticilor pentru separarea copiilor de migranții clandestini.

"Migrațiile sunt un fenomen inevitabil”, a declarat Guterres, într-o conferință la Lørenskog, în apropiere de Oslo, unde a fost întrebat despre soarta celor 630 de migranți aflați pe nava Aquarius și care au fost primiți duminică în Spania, după o săptămână de rătăcire în Mediterana.

Secretarul general al ONU a evocat soarta mamei sale de 95 de ani, vegheată în permanență de asistenți în Portugalia, țara sa.

"Nu am văzut niciodată un portughez ocupându-se de mama mea. Sunt tot timpul migranți și e clar pentru mine ca migrațiile sunt o necesitate", a subliniat acesta.

"Și dacă migrațiile sunt o necesitate, atunci e preferabil să le organizăm, să le reglementăm, să facem în așa fel încât să se producă într-un cadrul în care țările cooperează și unde e o situație câștigător-câștigător pentru toată lumea și în special pentru acești migranți care sunt acum în situații disperate", a adăugat el.