Premierul Viorica Dăncilă a avut marți o întrevedere cu preşedintele Adunării Generale a ONU, Miroslav Lajčák, care efectuează o vizită oficială în România. Potrivit Guvernului, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii asupra unor teme de actualitate aflate pe agenda Adunării Generale a ONU, cel mai important şi reprezentativ for multilateral.

Viorica Dancila si Miroslav LajcakFoto: Guvern

A fost discutat, de asemenea, impactul schimbărilor climatice, o provocare globală imediată, care are implicații pe termen lung pentru dezvoltarea şi securitatea tuturor regiunilor de pe glob, necesitând o abordare responsabilă şi acțiuni concrete la nivelul ONU, mai precizează Guvernul.

În cadrul întrevederii, prim-ministrul Viorica Dăncilă s-a referit la cadrul instituțional și operațional din România pentru punerea în aplicare a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă – program de acţiune globală în domeniul dezvoltării, care promovează echilibrul între cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile: economic, social şi de mediu.

Potrivit Guvernului, Viorica Dăncilă a arătat că succesul implementării Agendei 2030 va contribui la construirea unei societăți echilibrate, bazate pe principii incluzive, având ca scop principal asigurarea dezvoltării durabile și îmbunătățirea semnificativă a nivelului de trai pentru toți cetățenii.

"Președintele Adunării Generale a ONU a felicitat România pentru prezentarea, planificată în cursul lunii iulie 2018, a Raportului Național Voluntar privind stadiul implementării Agendei 2030. Totodată, a evocat măsurile de reformă pe care le susține la nivelul Organizației pentru eficientizarea rolului acesteia în identificarea unor soluții colective cu impact asupra dezvoltării, dar și pentru a răspunde la provocările comune de securitate.

În cadrul întrevederii, prim-ministrul României a reiterat angajamentul ferm al României pentru multilateralism, dimensiune în care ONU deține rolul central, și a asigurat că această abordare va fi susţinută şi în calitatea de Preşedinte al Consiliului UE, în primul semestru al anului viitor", a mai precizat Guvernul.